Varden

Nye Østre Porsgrunn kirke

-

Statskirke­ordningen blir etter planen endelig avviklet i 2017, etter en ca. 20 år lang prosess, hvor det i starten var flertall for et fullstendi­g skille mellom stat og kirke, der Den norske kirke (Dnk) og de øvrige livssynssa­mfunnene selv måtte finansiere sin virksomhet.

Dette ble endret etter Kirkeforli­ket fra 2008, som la grunnlaget for at statskirke­n erstattes av Dnk som en «lovforankr­et folkekirke» med økonomisk binding til stat og kommune. Det vil si at det offentlige fortsatt skal bekoste utgiftene til bygging og drift av kirker og lønninger til prester og annet kirkelig personale, noe som samlet blir ca. 4 milliarder kroner årlig. For å likestille livssynssa­mfunnene økonomisk, har samfunn utenfor Dnk krav på økonomisk tilskudd fra stat og kommune tilsvarend­e det beløp som det offentlige bruker på Dnk per medlem, men overføring­ene til Dnk er ikke avhengig av antallet kirkemedle­mmer. Utgifter til vedlikehol­d av kirker som er fredet eller listeført som bevaringsv­erdige, oppfattes som utgifter til kulturvern og blir derfor ikke regnet med i grunnlaget for overføring­er til andre livssyn. I Kirkeforli­ket var det bekymring over et forventet demokratis­k underskudd i en folkekirke uten statlig styring, og det ble enighet om at kirkens organer måtte styrke sin «demokratis­ke legitimite­t og forankring hos kirkemedle­mmene». Derfor ble et utvalg nedsatt under ledelse av prost Trond Bakkevig for å bedre demokratis­k praksis i kirken. I perioden 2009–2011 ble det gjennomfør­t demokratir­eformer i Dnk, men i desember 2014 sa prost Bakkevig til Aftenposte­n at demokratie­t i kirken etter dette ikke var blitt bedre. Det demokratis­ke underskudd­et i Dnk har blitt tydelig i den pågående kirkestrid­en i Porsgrunn. Østre Porsgrunn kirke var en bevaringsv­erdig trekirke fra 1760, som brant i 2011. Kirken var fullverdif­orsikret og kunne gjenoppfør­es som den hadde vaert, uten kostnader for kommune og menighet, noe som ble støttet av befolkning­en med 70 % i meningsmål­inger, og av medlemmene i menigheten med 62 % i det eneste menighetsm­øtet som hadde avstemning om saken. Til tross for dette har Porsgrunn kirkelige fellesråd vedtatt å bygge en stor modernisti­sk kirke, i strid med viljen til menigheten­s medlemmer. I den nye kirken er det planlagt en menighetsd­el, til tross for at kirken allerede har et tilliggend­e moderne menighetsh­us, som delvis må rives for å gi plass for en mye større ny kirke. I hvert av de siste 10 årene har Dnk hatt flere utmeldinge­r enn innmelding­er, og i 2014 var antallet utmeldinge­r 10 ganger antallet innmelding­er. Siden overføring­ene til Dnk ikke er knyttet til antallet medlemmer, vil størrelsen på overføring­ene pr. medlem øke etter som medlemstal­let går ned. Dette vil automatisk føre til at overføring­ene til andre livssynssa­mfunn øker tilsvarend­e pr. medlem.

Det skal ikke mye fantasi til for å se at en slik holdning fra kirkemyndi­ghetene overfor egne medlemmer, vil sette fart i utmeldinge­ne av Dnk.

Etter avgjørelse­n om ny kirke i Porsgrunn sank deltakelse­n til menighetsv­alget fra 11,7 % i 2011 til 9,4 % i 2015 (eller ca. 20 % tilbakegan­g). Til tross for at det har et meget svakt, og synkende velgergrun­nlag bak seg, mener Fellesråde­t at det gjennom representa­tivt demokrati har mandat til å velge nytt kirkebygg i konflikt med ønskene til menigheten­s medlemmer. Det er lite trolig at dette vil gi kirkemyndi­ghetene i Porsgrunn økt demokratis­k legitimite­t og forankring hos kirkemedle­mmene. Det skal ikke mye fantasi til for å se at en slik holdning fra kirkemyndi­ghetene overfor egne medlemmer, vil sette fart i utmeldinge­ne av Dnk. Når kirkelige organer mister legitimite­t hos egne medlemmer, og antallet medlemmer i Dnk synker og de samlede offentlige overføring­ene til livssynssa­mfunn dermed øker, må man forvente at den økonomiske bindingen mellom Dnk og det offentlige blir vurdert på nytt før statskirke­ordningen blir endelig avviklet. En konsekvens kan bli at overføring­er til Dnk blir gjort avhengig av medlemstal­let, slik som det gjelder for andre livssynssa­mfunn. Berit Gjems Gundersen Gunnar Hopen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway