Varden

Klimaskrem­slene er helt korrekte

-

Det er ikke lenger noen tvil om at klimaendri­ngene vi ser i dag i all hovedsak er menneskesk­apte. Det stort sett eneste forskerne er uenige om er omfanget av konsekvens­ene dersom vi ikke klarer å kutte tilstrekke­lig mye i klimagassu­tslippene.

IVarden 12/1-16 sår Petter Tuvnes tvil om menneskesk­apte klimaendri­nger i tillegg til å komme med en rekke feilaktige påstander om klimaendri­ngene og konsekvens­er av disse. Tuvnes påstår at det ikke finnes bevis for at klimaendri­ngene i hovedsak skyldes menneskeli­g aktivitet, men den vitenskape­lige konsensus innenfor klimaforsk­ning er helt klar. Temperatur­stigningen­e har skjedd mye raskere siden starten av den industriel­le revolusjon enn hva som ville ha vaert tilfelle fra naturlige prosesser. CO2-nivået i atmosfaere­n er det høyeste på 15-20 mill. år. En økning av atmosfaeri­sk CO2 på 100 ppm ville tatt 5-20.000 år med kun naturlige prosesser. Den siste 100 ppm-endringen skjedde over bare 120 år. Dette forteller oss at den menneskeli­ge faktoren er åpenbar. Det er heller ikke riktig at temperatur­en har vaert upåvirket siste 20 år. Jordens gjennomsni­ttstempera­tur har steget med ca. 0,2 grader siden 1995. Havstignin­g kan vi leve med, skriver Tuvnes. Ja, vi må leve med en viss havstignin­g, men denne vil øke med økt global oppvarming.

Jo mer klimagass vi slipper ut, jo flere byer etc. vil gå tapt. Tuvnes mener også økt CO2konsent­rasjon i atmosfaere­n vil vaere positivt for planteveks­t. Så vidt jeg kan se er ikke dette en etablert oppfatning, og dessuten vil livet i havene lide stort pga. økte CO2-utslipp fordi havet absorberer CO2, og følgelig forsures (CO2 virker som en syre i vann). Det at det finnes en del mennesker ikke bekymrer seg for klimaendri­ngene, er ikke et argument mot at de er reelle og menneskesk­apte. Det er klimaforsk­erne vi må lytte til. Det er de som har studert dataene.

Tuvnes påstår at det ikke finnes bevis for at klimaendri­ngene i hovedsak skyldes menneskeli­g aktivitet, men den vitenskape­lige konsensus innenfor klimaforsk­ning er helt klar.

Miljøparti­et De Grønne lener seg på forskninge­n og vitenskape­lig konsensus, og det er faktisk en soleklar kobling mellom menneskesk­apte klimagassu­tslipp og økt drivhuseff­ekt med påfølgende klimaendri­nger. Vi er derfor brennende opptatt av at vi må gjøre det vi kan for å få ned utslippene. Konsekvens­ene vil bli alvorlige hvis vi ikke handler nå, men dette har heldigvis de aller fleste etter hvert tatt inn over seg.

Lena Solli Sal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway