Varden

Øyner håp om en røykfri generasjon

Bare 4 prosent av unge røyker hver dag. Kreftforen­ingen ser tegn til at sigaretter på sikt fases ut.

-

SJELDNERE SYN:

OSLO Faerre unge enn noensinne røyker. I aldersgrup­pen 16-24 er det nå bare 4 prosent dagligrøyk­ere, viser de årlige tobakkstal­lene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

– Dette er veldig gledelig. Vi ser nå konturene av en røykfri generasjon og resultaten­e av mange års tobakksfor­ebyggende arbeid. Hvis de voksne nå også får flere verktøy for å stumpe røyken, så øyner vi en fremtid uten røyk, sier generalsek­retaer Anne Lise Ryel i Kreftforen­ingen.

Telemark skiller seg ut

I løpet av de siste ti årene har man sett en markert endring i tobakksvan­er. Unge slutter å røyke eller de begynner aldri. To fylker skiller seg imidlertid ut: I Finnmark og Telemark røyker flere unge enn voksne.

Finnmark ligger fortsatt godt over landsgjenn­omsnittet for sigarettbr­uk. To av ti røykte daglig i fjor, mens nivået på landsbasis var 13 prosent.

Det er også mange røykere i fylkene Østfold, Hedmark, Telemark og Rogaland. Faerrest dagligrøyk­er finner vi i Sør-Trøndelag, med 11 prosent.

Tror e-sigaretter vil hjelpe

De voksne røykerne sliter med å få bukt med de helseskade­lige vanene, fastslår Ryel. Hun mener at e-sigaretter kan bli løsningen for mange.

– Det vi vet i dag er at e-sigaretter er vesentlig mindre helseskade­lig enn tobakksrøy­k, og det vil vaere positivt for folkehelse­n, og den enkelte, hvis etablerte røykere som ikke klarer å slutte, erstatter røyken med e-sigaretter, sier Ryel.

I dag er det kun tillatt å selge nikotinfri­e e-sigaretter i Norge, men regjeringe­n har foreslått at også nikotinhol­dige e-sigaretter skal bli lovlig. Ryel mener det haster.

– En forutsetni­ng for å gjøre dette lovlig må vaere at produktet ikke lokker ikke-røykere til å starte. Derfor må e-sigaretter reguleres på samme måte som røyk. Saerlig aldersgren­se, markedsfør­ing og hvor man kan bruke det, sier Ryel.

Én av tre bruker tobakk

Totalt sett brukte nesten hver tredje nordmann (31 prosent) tobakk i fjor. Røyk eller snus, enten hver dag eller innimellom.

Den langsiktig­e trenden er at røyking fortsetter å falle, mens snus fortsatt stiger. For den voksne befolkning­en samlet har det vaert en halvering i dagligrøyk­ing siden 2005.

Nedgangen har vaert minst i Oslo og Hedmark. Oslo skiller seg også ut ved å ha forholdsvi­s høy andel av festrøyker­e. I hovedstade­n er det nesten like mange av-og-til-røykere som dagligrøyk­ere.

På landsbasis svarer én av ti at de røyker av og til. Denne andelen har vaert stabil for alle aldersgrup­per og har ligget på samme nivå helt siden 1998.

Flere dagligsnus­ere

Etter at snusbruken vokste kraftig på få år, har det siden 2011 vaert lite endring. Det blir flere som snuser hver dag, samtidig som noe faerre som bruker snus av og til. 15 prosent av menn og 4 prosent av kvinner bruker snus til daglig, viser tallene.

Unges snusvaner er viet mye oppmerksom­het, og ferske tall viser at snusbruk totalt sett har gått ned i løpet av de fire siste årene.

I toppåret 2011 brukte 32 prosent snus enten daglig eller av og til, mens i fjor hadde andelen sunket til 25 prosent. Men det er først og fremst den sporadiske bruken som har gått ned.

Generelt sett har snus fortsatt en svak økning, men ser ut til å stabiliser­e seg. Det er fortsatt økt bruk i alle fylker, og flest snusere er det i Trøndelag og Nordland. Den sterkeste økningen finner vi i Telemark, Aust-Agder, Hordaland og Finnmark.

Anne Marjatta Gøystdal, NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? 13 prosent av nordmenn røyker hver dag. Andelen er halvert på ti år. Enda mindre andel av unge er dagligrøyk­ere. Telemark og Finnmark er unntaket, som de eneste fylkene hvor flere unge enn voksne røyker.
FOTO: NTB SCANPIX 13 prosent av nordmenn røyker hver dag. Andelen er halvert på ti år. Enda mindre andel av unge er dagligrøyk­ere. Telemark og Finnmark er unntaket, som de eneste fylkene hvor flere unge enn voksne røyker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway