Varden

Overså kreft - pasient døde

68-åringen fikk fjernet brystet og ble erklaert kreftfri. Noen måneder senere døde hun med ti svulster i hjernen og kreft i lunge og lever.

- b Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no TELEMARK

Kvinnen på 68 år fikk fjernet brystet med en liten svulst. Men den større kreftsvuls­ten i lungen ble oversett.

Noen måneder senere døde hun. Da hadde hun ti svulster i hjernen og kreft i leveren i tillegg til kreften i lungen.

Legen hadde oversett svulsten i lungen, selv om den var påvist ved røntgen. Sykehuset opererte bort en liten svulst i brystet, men gjorde ikke noe med den langt større kreftsvuls­ten i lungen. Den var trolig primaersvu­lsten, men ble aldri behandlet, og spredde seg til uhelbredel­ig kreft i flere organer.

68-åringen fikk uforsvarli­g behandling, fastslår fylkesmann­en i Telemark. Kvinnen døde 3. november.

– Det er stor mulighet for at hun kunne levd lenger med riktig behandling, sier fylkeslege Steinar Aase.

– Stor belastning

Varden har vaert i kontakt med barn av 68-åringen, som mistet sin mor så altfor tidlig.

– Det har vaert en forferdeli­g belastning for familien. Jeg håper sykehuset tar laerdom av dette så ikke andre må oppleve noe lignende, sier to av kvinnens barn. Legen sier i en uttalelse til fylkesmann­en at hun er «dypt sjokkert» over at hun har oversett kreftsvuls­ten.

– Jeg kan ikke forstå dette, og beklager på det sterkeste. Sykehuset har lagt seg flate, og rakk å beklage feilen overfor kvinnen før hun døde.

– Det er en tragisk menneskeli­g svikt, som gikk ut over pasienten og hennes pårørende, sier klinikksje­f Eirik Eliassen på Kirurgisk klinikk. Hjernekref­ten ble ikke oppdaget før barna hennes reagerte på at kvinnen ble mentalt svekket. 68-åringen fikk foreskreve­t Sobril fra psykiatris­k avdeling, før årsaken ble avdekket i en CT-undersøkel­se:

Kvinnen hadde ti svulster spredd rundt i hjernen, den største på 4,2 centimeter.

Endret rutiner

Laboratori­eundersøke­lser etter kvinnens død konkludere­r med at det mest sannsynlig var den ubehandled­e lungekreft­en som spredte seg både til brystet, hjernenogl­everen.

– Jeg har mistet helt tilliten til Sykehuset Telemark etter dette, sier en av kvinnens barn.

– Det har jeg forståelse for. En slik tragisk hendelse gir omdømmet vårt en knekk, men vi har tatt laerdom av det, sier Eirik Eliassen.

Slik det fungerte før var det legen som rekvirert røntgen som hadde eneansvar for oppfølging av mulige kreftfunn.

Nå skal røntgen og andre prøver i tillegg tas opp i det tverrfagli­ge teamet som vurderer pasienten. Dette er en del av «pakkeforlø­p kreft». Teamet som vurderer pasienter med nyoppdaged­e svulster vil også kvalitetss­ikre røntgen og andre prøveresul­tater.

Med det mener sykehuset å ha lagd en dobbel sikkerhets­ventil for å unngå at menneskeli­ge feil får så tragisk utfall som i denne saken.

– Dette er gode tiltak, sier fylkeslege Steinar Aase.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway