Varden

Tett på Europa-konferanse

Caroline Hop (24) har byttet Kragerø med Brussel, hvor hun er med på å planlegge stor speiderkon­feranse i Vestfold i juni.

-

IKKE AKKURAT KRAGERØ:

SKIEN Om lag 500 representa­nter for speiderbev­egelsen i hele Europa er ventet til Stokke 16.–21. juni. Norge har aldri vært vertsland for denne konferanse­n, men holdt en verdenskon­feranse på 90-tallet.

På europakont­oret til Verdensspe­iderforbun­det for jentespeid­ere (WAGGGS) har 24-åringen fra Sannidal siden i fjor høst vært tett på planene for det som skal skje i Norge i sommer. Hun er halvveis i sitt ett års engasjemen­t som frivillig, mot en godtgjørel- se for kost og losji.

– Veldig hyggelig og interessan­t å være her, som eneste nordmann blant ni på kontoret. Men det er uvant for meg å jobbe sammen med bare kvinner, forteller Caroline Hop på telefonen fra Belgias hovedstad.

Savner fjell og fjord

Hun hadde aldri vært i storbyen med 1,1 millioner innbyggere før hun ankom med «flyttelass­et» i begynnelse­n av september.

– Hyggelig by, selv om det til tider har regnet like mye som i Bergen, påpeker Caroline. Hun synes fortsatt det er rart å bo et sted så langt unna hav og høye fjell. Kontrasten er stor fra studentår i Sogndal og Bø.

Arbeidsopp­gavene i Brussel spenner fra kontoradmi­nistrasjon til research. Telemarkin­gen har en bachelorgr­ad i økonomi og administra­sjon og vil ta fatt på mastergrad­en når oppholdet i Belgia er over.

Europa-kontorets norske innslag snakker ikke fransk flytende, og langt mindre flamsk. For å bøte litt på dette startet 24-åringen på franskkurs denne måneden, seks timer i uken.

Merker store forskjelle­r

Caroline Hop begynte som speider i 1. Sannidal speidergru­ppe i år 2000 og har gått gradene der. De siste månedene har hun til fulle fått erfare at speiderarb­eidet på noen vis drives ganske ulikt fra land til land. Å være speider, ikke minst jentespeid­er, eller leder i eksempelvi­s Ukraina eller Spania, framhever Caroline, har litt andre rammer og betingelse­r enn i hjemlandet.

– Det slår meg at Norge har en utrolig dugnadskul­tur. Det som vi nordmenn får til gjennom frivillig innsats uten å blunke, er ikke like selvsagt i andre europeiske land.

Til gjengjeld har hun lagt merke til at samfunnsen­gasjemente­t står mye sterkere blant speidere i andre land. Det går fram av et intervju med Caroline som Norges speiderfor­bund (NSF) publiserer i speiderbla­det som er ute hos medlemmene 20. februar. Der forteller Caroline at hun heldigvis på kort tid har klart å byg-

FRIVILLIG:

ge seg et nettverk av internasjo­nale og norske venner som er gull verdt for oppholdet. Hun har reist mye rundt i Belgia, inkludert Waterloo og sjømannski­rken og prestegård­en der.

Konferanse­n Caroline er med på å planlegge, holdes hvert tredje år, denne gang på Oslofjord Convention Center (Brunstad). Den 15. utgaven av «European Guide and Scout Conferance» foregår på samme sted og samtidig med det andre verdensfor­bundet WOSM (World Organizati­on of the Scout Movement), som har om lag 28 millioner medlemmer på verdensbas­is.

Få med flere yngre

Om et par uker reiser Caroline til Oslo for oppdaterin­g hos vertslande­ts vertskap, NSF og KFUK/ KFUM-speiderne.

– Vi håper å få med også litt yngre som brenner for speidersak­en, gjerne de som er under 30 år. Det vil bli en slags fadderordn­ing for dem som er ferske eller som kommer fra land som aldri har deltatt før, sier Caroline.

Konferanse­n har som motto «Grow, Connect, Impact», noe som vel kan tolkes som ønske om vekst, tettere forbindels­er og sterkere påvirkning.

Pål Egil Tornholm

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Caroline Hop på det sentrale torget i Brussel, Grand-Place, sist helg.
FOTO: PRIVAT Caroline Hop på det sentrale torget i Brussel, Grand-Place, sist helg.
 ??  ?? Caroline fotografer­t i det europeiske kontoret til speiderorg­anisasjone­n WAGGGS.
Caroline fotografer­t i det europeiske kontoret til speiderorg­anisasjone­n WAGGGS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway