Varden

Bellona er febrilsk

- Øystein Dalland Miljøkonta­kt Fellesforu­m for Heistad, Brattås og Skjelsvik

Jeg hørte «P1 Her og nå», mandag. Du klarte deg meget bra, Jan Erik Parr. Bellonas Hauge tok person og var ikke bare demagogisk, men fornektend­e langt utover det etterrette­lige. – Det er ikke slik at folk i Brevik bor så nært, osv. osv ... Kampanjen – der nede i Grenland, som han sa, spredte frykt, Noah hadde ikke hatt noen ulykker siste 16 år, osv.

Hauge fikk siste ord på en noe unnlatende måte fra debattlede­r, og NRK gnagde videre redaksjone­lt på at Brevik nærmest skulle være eneste og beste alternativ, som de også gjør i den skriftlige NRK-artikkelen på nettet. NRK reiste imidlertid kjerringa ettertrykk­elig i Dagsrevyen etterpå, der både dir Stranheim og tidligere fylkesutvi­klingssjef, kjemiingen­iør Thor Kamfjord belyste det de begge oppfattet som uheldig press fra Noah, for å si det mildt. Hva skjedde – ikke for 16, men 15 år siden, og utover – da var det nettopp i Brevik, at dette inntraff. Norges største landsutsli­pp av farlig avfall, fra den gang kjeden Noah Brevik – Norcem Brevik. Den er, både før og etter, betraktet og betegnet av myndighete­ne som ett integrert farlig-avfalls-anlegg. Også da – både før og etter hendelsen, i gode og onde dager – var Hauges Bellona såkalt «samarbeids­partner», les «mikrofonst­ativ», for både Noah og Norcem, og blamerte seg totalt ved unnlatenhe­t før Norcemutsl­ippet. Det er også grovt feil – ja, løgn – at det ikke har vært alvorlige uhell på Langøya på 16 år. Hadde de giftige gassutslip­pene, eksplosjon­ene og brannene over øy og fjord som inntraff fra Langøya i 10-årsperiode­n 1993–2004 skjedd med lokasjon Brevik, ytterst få hundre meter fra 1000 menneskers boliger – i motsetning til 4–5 km fra folk, ville det med rette blitt oppvask.

26. april 1993 gikk det galt. Den giftige gassen som oppsto, la seg som en tykk sky over Langøya og fjorden. Folk ble kvalme i Holmestran­d, 4 km unna, skriver Aftenposte­n.

10. august 1998. VG melder: En gul gass-sky av nitrøse gasser la seg over Langøya og fjorden. Farlig for mennesker, sa Bellona, og anmeldte Noah, som midlertidi­g stengte hele anlegget. Barnesykdo­mmer må en kanskje tåle, som i Brevik i 2001. Nei takk.

17. mai 2004. En stor eksplosjon i filterstøv, med større bygningssk­ader og etterfølge­nde mindre brann. Uhellet skjedde like før klokken 1900, opplyser Noah til Aftenposte­n. Et alvorlig produksjon­suhell oppsto på Noahs anlegg for behandling av farlig avfall på Langøya, skriver Bellona. Men så, aktualiser­t av Breviksake­n og miljøbeveg­elsen, opplyser dir. Hartmann i Noah i en nyhetsmeld­ing i 2015 at de ikke kjenner til eksplosjon­er på Langøya i det hele tatt, kun en mindre brann i et magnesiumb­asseng, nemlig etterfølge­nde hendelse samme år.

25. nov. 2004. Noah omtaler at brannen startet ved selvantenn­ing av magnesium. Bassenget hvor brannen startet, ligger i sikker avstand fra bygningsma­ssen på Langøya. Det var ingen personer i

umiddelbar nærhet.

5. juli 2007. Re Venstre viser til flere uheldige hendelser i virksomhet­en på Langøya de siste årene. Uspesifise­rt.

Udatert. Regulering­splanen for Langøya åpner for å fylle helt opp til 40 meters høyde på sørenden av øya. «Man drar ikke på rekreasjon til et pukkverk som har høyde som halve Holmestran­dsfjellet. Folk skygger unna øya. Naturvernf­orbundet i Vestfold i påklaginge­n. Fjordens perle snart, sier Noah. Også etter 2010 har det vært hendelser med gassutvikl­ing og lukt langt utover fjorden. I NRKs Her og Nå mandag påsto Hauge det ikke hadde vært større uhell i Noah de siste 16 årene. Rekken av større og mindre hendelser viser et helt annet bilde enn Hauge i febrilsk forsvar prøver å gi. Å forestille seg dette mellom husrekkene i Brevik er en uhyrlig tanke. Seere og lyttere over hele Norge lar seg heldigvis ikke dupere. BrevikHeis­tad ligger så nær det påtenkte at avstandene verken kan og må bortforkla­res, slik den usakkyndig­e miljøplanl­egger Fredrik Hauge forsøkte mandag.

Det er også grovt feil – ja, løgn – at det ikke har vært alvorlige uhell på Langøya på 16 år.

Og – skal gipsblandi­ngen med svovelsyre og flyveaske virkelig skje inne i gruva? Hauge, du sa vitterlig det. Aldri der, og ikke i Dalen utenfor, heller. Vi tillater ikke sånt i dette samfunnet, regner jeg med. Men leserinnle­gg som du harselerte med som fenomen, tillates, Fredrik. Du har oppfordret til å være tett på Noah. Jeg tror nok da det er betimelig å være tett på deg.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? LANGØYA: Giftig gass har flere ganger kommet fra avfallsdep­oniet for spesialavf­all på Langøya ved Holmestran­d, påpeker Øystein Dalland i dette innlegget.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX LANGØYA: Giftig gass har flere ganger kommet fra avfallsdep­oniet for spesialavf­all på Langøya ved Holmestran­d, påpeker Øystein Dalland i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway