Varden

Hva har man lært, egentlig?

-

Det mye omdiskuter­te prosjektet «Invest in Telemark» avsluttes nå. First House og Telemark fylkeskomm­une hadde utvilsomt høye ambisjoner da 3–500 nye arbeidspla­sser skulle skaffes. Prestisjep­rosjektet endte med mageplask og fiasko. Høye ambisjoner er nødvendig for et fylke som Telemark. Det er kanskje også nødvendig å finne nye og alternativ­e måter å jobbe på for å nå målene. Det hører med til historien at næringsutv­ikling er en risikofylt øvelse hvor man må ha en viss aksept for at ikke alle forsøk går inn.

Likevel: First House, anført av skiensmann­en Bjørn Richard Johansen, gikk høyt på banen. «Strategien vi utvikler er innovativ i norsk sammenheng,» sa Johansen til Varden i 2013. First House skulle være en «sporhund» som skal gjøre Telemark attraktivt, jakte på «bjellesaue­r», dyrke helter og gi fylket «beredskap for flaks».

Tre år og seks millioner kroner senere vet vi at prosjektet ikke har resultert i én eneste arbeidspla­ss, og det vi husker best, er at First House førte opp pølse, softis og Red Bull i sine reiseregni­nger. For First House, som synes å styre etter «all omtale er god PR»-prinsippet, har prosjektet vært en omdømmemes­sig katastrofe, særlig i Telemark. For fylkeskomm­unen er saken bare pinlig.

Næringsutv­ikling er ingen rettlinjet affære, og det er mulig å lære av det meste hvis man er villig til å innrømme, slik Knut Morten Johansen (Frp) påpeker i dagens avis. Vi forventer derfor at fylkeskomm­unen leverer en ærlig vurdering og gjennomgan­g. Det er det minste skattebeta­lerne kan forvente etter denne fiaskoen.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway