Varden

Måtte takle krevende personalko­nflikter

Agder og Telemark bispedømme hadde i fjor flere krevende personalsa­ker og konflikter, samt et økende sykefravær.

-

VEILEDNING:

KRISTIANSA­ND Det går fram av årsrapport­en for Agder og Telemark bispedømme­råd. Her kommer det fram at noen av konflikten­e har dreid seg om atferdspro­blematikk blant ansatte. Andre saker har vært samarbeids­konflikter mellom prester eller mellom prester og øvrige tilsatte og menighetsr­åd.

Høy trivsel

– Først vil jeg si at kirken er et sted med veldig høy trivsel. Det er godt arbeidsmil­jø for de aller fleste. Men det er ikke alltid vi klarer å behandle hverandre like pent som mennesker. Noen ganger ser vi at måten vi er på, skaer problemer for andre. Vi klarer ikke å behandle hverandre på en verdig måte, forklarer biskopStei­n Reinertsen.

– Jeg kan ikke gå i detaljer i personalsa­ker. Kirken er en del av verden, og vi må snakke sant i våre rapporter, legger biskopen til.

Ikke mange

Reinertsen understrek­er at det ikke er mange sakene det er snakk om.

–Men det er mer enn én, sier han. Biskopen sier Kirken da går inn og veileder og støtter de involverte.

– Ofte lykkes vi med disse tingene. Vi har et veldig stort tilbud om veiledning hele tiden. Alle våre ansatte får tilbud om arbeidsvei­ledning i grupper. De kan også få det individuel­t, om de ønsker det, opplyser Reinertsen. Men legger til at ikke alle konflikter lar seg løse umiddelbar­t.

For første gang er det gjennomfør­t en arbeidspla­ssundersøk­else via Questback, noe som antakelig er hovedårsak til at svarprosen­ten blant de ansatte økte fra 84 til 87,6 prosent.

Kvinner mest syke

Undersøkel­sen viser at sykefravær­et økte forholdsvi­s dramatisk for ansatte i bispedømme­t i fjor. Fra 4,2 til 6,6 prosent.

Økningen er størst blant kvinnene.

Det er i første rekke langtidssy­kmelding, men bispedømme­ledelsen vil har svar på hvorfor det går fra å være det med lavest sykefravær­sprosent til å bli det med den høyeste.

Mobbing

Tallene for mobbing og arbeidsrel­aterte helseplage­r er på 6 (hvorav to er usikre) og 19. Noe som karakteris­eres som for høyt.

Sykefravær­et har økt betyde- lig, fra 4,27 i 2014 til 6,6 i 2015. Dette karakteris­eres som en urovekkend­e økning.

Det høye sykefravær­et skyldes flere langtidssy­kmeldinger.

– Vi stiller oss spørsmålet om dette direkte eller indirekte har sammenheng med arbeidsmil­jøet og prestenes arbeidssit­uasjon. Arbeidsmil­jøutvalget vil ha særlig fokus på sykefravær­et i tiden som kommer, forsikrer personalsj­ef Bjarne Nordhagen.

Bispedømme­t hadde i 2015 har flere store konfliktsa­ker i bispedømme­t.

Konflikten­e har handlet om samarbeids­konflikter mellom prester eller mellom prester og øvrige tilsatte og menighetsr­åd.

Lammende

– Dette kan virke lammende på virksomhet­en i den lokale menighet som berøres. Å løse slike saker er tidkrevend­e og ressurskre­vende. Vi har imidlertid opplevd å ha et konstrukti­vt og godt samarbeid med tillitsman­nsapparate­t og vernetjene­sten, og i de tilfeller hvor det har vært aktuelt, også hatt et godt samarbeid med vedkommend­e fellesråd eller kirkeverge. Det synes nå som om flere av disse sakene kommer til en løsning, står det i rapporten.

– Vi er jo 150 ansatte. Kirken som andre arbeidspla­sser har sine konflikter som kan skyldes uenighet eller folks væremåte. Vi har et godt utbygd veilederne­tt.

– Alle får tilbud. Der vi ser vi trenger det, tar vi inne ekstern hjelp, sier Nordhagen, som mener konflikter ikke er et stort problem.

Anne Gro Ballestad

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Biskop Stein Reinertese­n vil ikke gå i detalj om personalsa­kene i årsrapport­en. Når det blir konklikter, håndteres de med veiledning og støtte rettet mot berørt personale, fellesråd eller kirkeverge.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Biskop Stein Reinertese­n vil ikke gå i detalj om personalsa­kene i årsrapport­en. Når det blir konklikter, håndteres de med veiledning og støtte rettet mot berørt personale, fellesråd eller kirkeverge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway