Varden

Gaupe tok sauer nær sentrum

To villsauer ble offer for gaupa. De kan bli litt desperate på denne tiden av året, ifølge rovviltans­varlig Espen Marker.

-

TATT:

SKIEN Det var lørdag forrige uke Arild Heimdal på Solum i Skien oppdaget at en eller flere gauper har angrepet to av sauene hans. Begge sauene ble funnet med synlige nakkebitt.

– Jeg sto og kikka oppover i skogen og så plutselig at den ene lå død. Etter hvert fant jeg også den andre. Gaupa har bitt i hodet på begge to og spist litt bakpå den ene sauen. Dagen etter kom det frekke dyret tilbake igjen, men da var det noen folk som så gaupa og begynte å jage den. Jeg satt da i huset med kikkert og så gaupa sitte i skogkanten. Det er ikke noe moro å ha det sånn. En nabo av meg har 60 sauer som skal ut nå og vi frykter at det kan skje igjen, forteller Heimdal.

Går etter maten

Heimdal har til nå hatt fem villsauer. Alle var drektige da gaupa var på besøk. Nå har han bare tre igjen og synes det er trist. De tre gjenlevend­e er nå låst inne.

Rovviltans­varlig Espen Marker i Statens naturoppsy­n (SNO) har vært på stedet og bekrefter at det er gaupe som har tatt sauene.

SNO har tidligere registrert at det lever en gaupefamil­ie i området. Marker sier det ikke er uvanlig at gauper trekker mot sentrum på slutten av vinteren.

– Vi har hatt gauper nærmere sentrum enn dette, det skjer nok

TREKKER MOT SENTRUM:

oftere enn det som blir registrert. Gaupene følger etter maten, altså rådyr, forklarer han.

– Normalt sett finner gaupa nok mat i befolka områder, men det er en litt spesiell tid på slutten av en vinter. Det har vært paringstid i perioden vi er i nå, hannene bruker mye krefter på å finne hunnene, og da kan de gjøre desperate forsøk på å finne seg mat – de blir avkrefta.

– Ta sauen inn

Det er ikke en økning i antall registrert­e gauper nær Skien sentrum, det er nokså få. Heimdals sauer er de eneste som er tatt av gaupe i Telemark denne våren.

– Det er lite tilgjengel­ig sau nå, så de fleste gaupene går rundt husene. Men vi ser at det stadig blir flere av villsauer som går ute hele året. For å unngå at sauen blir tatt er det best å ta sauen inn og bort fra gaupa og vente til gaupa er forbi, råder Marker.

Elisabeth Hvitsten

 ?? FOTO: STATENS NATUROPPSY­N ?? To sauer ble i helga tatt av gaupe på Solum i Skien.
FOTO: STATENS NATUROPPSY­N To sauer ble i helga tatt av gaupe på Solum i Skien.
 ??  ?? Rovviltans­varlig Espen Marker i SNO sier det ikke er uvanlig.
Rovviltans­varlig Espen Marker i SNO sier det ikke er uvanlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway