Varden

FN-soldater anklages for grove overgrep

Nesten hundre jenter i Den sentralafr­ikanske republikk hevder å ha blitt utsatt for til dels grove seksuelle overgrep fra medlemmer av de fredsbevar­ende styrkene i landet de siste par årene.

-

SEKSUELLE OVERGREP:

tvang dem til å ha sex med en hund i en fransk militærlei­r. Jentene fikk deretter 5.000 CFAFranc, rundt 75 kroner, hver for å tie stille.

En fjerde jente som ble utsatt for samme behandling døde senere av ukjente årsaker, går det fram av en rapport fra AIDS-Free World, som blant annet arbeider for å avdekke seksuelle overgrep og utnyttelse.

Soldater og sivile

Både medlemmer av FNs fredsbevar­ende MINUSCA-styrke i landet, sivilt FN-personell og medlemmer av den franske Sangaris-styrken skal ha stått bak overgrepen­e som i alt 98 jenter har stått fram og fortalt om.

De første anklagene mot medlemmer av de fredsbevar­ende styrkene i Den sentralafr­ikanske republikk ble framsatt i 2013, mens nye overgrep skal ha blitt begått i 2014 og 2015.

FN-etterforsk­ere er nå på plass i landet for å granske «disse ek- stremt bekymrings­fulle anklagene», bekrefter FNs talsmann Stephane Dujarric.

Holdes i leirene

Flere land deltar i MINUSCAsty­rken, og anklagene rettes blant annet mot soldater fra Burundi og Gabon. De får nå ikke lov til å forlate leirene før etterforsk­ningen er avsluttet.

Dujarric bekrefter at de franske styrkene i landet også anklages for overgrep og er satt under etterforsk­ning.

I 2015 kom det inn 69 anklager om seksuelle overgrep begått av FN-personell. 22 av dem skal ha skjedd i Den sentralafr­ikanske republikk, går det fram av en FNrapport som ble lagt fram tidligere i måneden. Overgrepen­e synes å fortsette.

Voldtok

Mandag bekreftet Dujarric at en MINUSCA-soldat fra Burundi er satt under etterforsk­ning etter angivelig å ha voldtatt en 14 år

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Medlemmer av FNs fredsbevar­ende MINUSCA-styrke, sivilt FN-personell og medlemmer av den franske Sangaris-styrken skal ha stått bak seksuelle overgrepen­e i Den sentralafr­ikanske republikk. Her fra hovedstade­n Bangui.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Medlemmer av FNs fredsbevar­ende MINUSCA-styrke, sivilt FN-personell og medlemmer av den franske Sangaris-styrken skal ha stått bak seksuelle overgrepen­e i Den sentralafr­ikanske republikk. Her fra hovedstade­n Bangui.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway