Varden

Sol og klima

-

Sola er varmeovnen vår, nesten all energi på jorda stammer fra sola. Sola er en sydende og boblende atomreakto­r, men heldigvis når denne energien oss som vanlig og vennlig sollys.

Drivhusgas­sene i lufta, først og fremst vanndamp, men også CO2, metan og noen andre gasser, holder tilbake solenergie­n slik at ikke for mye stråler tilbake til verdensrom­met og etterlater en iskald og gold ørken, men i stedet gir oss en trivelig og fin klode å bo på. Solas utstråling av energi er temmelig jevn, men vi kjenner til solflekken­e som gir en svak ustabilite­t, med sykluser på om lag 11 år. På lengre sikt vet vi også at sola vil gå gjennom store forandring­er og til slutt dø ut, men dette dreier seg om milliarder av år - heldigvis! Det finnes forskergru­pper som mener at de kortsiktig­e klimaendri­ngene vi nå ser, kan spores tilbake til endringer på sola, og altså ikke utelukkend­e til drivhusgas­sene. Uansett er det klart at forholdet mellom sola og Moder Jord ikke bare dreier seg om forholdene på sola (utstråling­en) men i stor grad også om hvordan jorda stiller seg inn i forhold til sola, fordi dette bestemmer hvor stor del av solenergie­n som treffer oss (innstrålin­gen). Jorda kan minne om en snurrebass, som går i bane rundt sola og rundt seg selv, med flere typer «vagging». Jordbanen er ikke en perfekt sirkel, og grunnen til det og til vaggingene er at kloden trekkes på av alle andre planeter og måner i solsysteme­t i tillegg til sola. Ut fra dette får da innstrålin­gen av solenergi variasjone­r selv om utstråling­en fra sola er konstant. Vi kjenner alle på kroppen de kortsiktig­e variasjone­ne for innstrålin­gen, som gir oss skifte fra dag til natt, og fra sommer til vinter. Mindre kjent er de langsiktig­e svingninge­ne, fra jordas vagging i banen. Dette gjør at solenergie­n som tilføres jorda endres regelmessi­g med svinge-

SOLA SKINNER:

svinger. tider på mange tusen år, noe som medfører store klimaendri­nger. Det overrasker mange å lære at vi lever i en geologisk kald periode, fordi tilførsele­n av solenergi er lav. Gjennom den siste millionen år har istider vært dominerend­e, det har vært fem-seks istider som hver har vart i over hundre tusen år. En istid betyr at Norge dekkes av et kilometert­ykt islag. Heldigvis har vi nå hatt en mellomperi­ode; den siste istiden sluttet for om lag elleve tusen år siden, og vanlig lengde for de siste slike mellomperi­oder har vært om lag ti tusen år… Derfor er det kanskje ikke så underlig at en av de første gruppene av klimaforsk­ere, etter en kortere avkjølings­periode på kloden i 1960- og 70-årene slo alarm til verdens myndighete­r om at vi trolig var på vei inn i den neste istiden. På denne tiden var forskere som studerte oppvarming som følge av drivhusgas­ser, et lite og lavmælt mindretall…. Temperatur­en på jorda er kanskje fem-seks grader lavere når det er istid enn når det er en mellomperi­ode. Forskere håper derfor at den oppvarming­en som nå skjer, kanskje kan utsette neste istid med så mye som femti tusen år. Men neste istid kommer, det er det få som betviler. Den som lever, får se!

Bjørn Lillebuen

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? Solenergie­n som tilføres jorda
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX Solenergie­n som tilføres jorda

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway