Varden

Ser på kafé-sponsing

NHO Telemark vil se nærmere på en mulig konkurrans­evridning som følge av kulturkafé­sponsingen.

-

LAV LEIE:

Varden fortalte nylig om Ælvespeile­t Mat og Vinbar som leier billig av kommunen, og som nå kanskje kan få enda romsligere vilkår. I leien på 16.000 kroner ligger det inne både renovasjon, vann, kloakk og energiutgi­fter. I praksis er leiesummen dermed bare halvparten av det nærmeste nabo, Michel Seylmagers Hus, betaler til den samme kommunen.

– Vi forstår at de kanskje må ha sponset leie for å få det til å gå rundt. Men forutsetni­ng er at de ikke går ut og konkurrere­r direkte med andre serverings­bedrifter i Porsgrunn, sier Arild Ljådal. Han er seniorrådg­iver og har dessuten ansvaret for organisasj­onens reiselivsa­vdeling i SørNorge.

Har reagert

Tidligere har aktører i utelivsbra­nsjen reagert på at kommunen leier ut kafélokale­ne til spottpris. Det har ført til møter med kommunens kulturlede­lse.

Dette var på et tidspunkt da det ble annonsert med byens hippeste utested. Profilen ble deretter lagt om. – Det vi er blitt forespeilt er at dette er en dagkafé som i tillegg skal ha åpent i forbindels­e med arrangemen­ter. Det problemati­s-

LATTERLIG:

ke oppstår hvis de konkurrere­r direkte med øvrig næringsliv som har tøffere rammevilkå­r, sier Ljådal.

Ælvespeile­t-kafeen satser blant annet på lunsjserve­ring og reklamerer med billigere «dagens» enn det blant andre Jimmys kan klare.

– Det spørs jo hva de får for pengene, men for oss er det ikke mulig å servere en lunsj til 99 kroner og fortsatt tjene penger, sier Daniel Christense­n på Jimmys.

Latterlig

Men så har han da også helt andre utgifter.

– 16.000 kroner i leie i måneden inkludert alt er latterlig. Selv har jeg utgifter på nærmere 150.000, inkludert leie, rengjøring, strøm og kommunale avgifter. For meg koster det 25.000 kroner bare å holde det rent her, sier Daniel Christense­n.

Han er ikke sein om å kalle det forskjells­behandling.

– Men jeg håper de greier å få til en drift. Kulturhuse­t fortjener å ha en bra kafé. Men da må rammevilkå­rene være de samme.

Per Arne Rennestrau­m

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? Porsgrunn kommune mener det er helt nødvendig med lav leie for kulturhusk­afeen i Ælvespeile­t.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN Porsgrunn kommune mener det er helt nødvendig med lav leie for kulturhusk­afeen i Ælvespeile­t.
 ??  ?? – Leiesummen de betaler er latterlig lav, sier Daniel Christense­n på Jimmys.
– Leiesummen de betaler er latterlig lav, sier Daniel Christense­n på Jimmys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway