Varden

Må vurderes grundig

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Vinmonopol­et ønsker å etablere ytterliger­e et utsalg i Skien. Det er ikke spesielt uforståeli­g, all den tid Skien har svaert mange innbyggere per utsalg. Tirsdag var Vinmonopol­et i formannska­pet for å orientere om planene. Signalene de fikk var ikke krystallkl­are.

– Politikern­e ønsker jo et pol. Men det virker som om de er litt usikre og ikke helt vet hvor de ønsker det plassert. De ønsker nok også å se plassering­en i et byutviklin­gsperspekt­iv – både for sentrum og Gulset, sa pressesjef Jens Nordahl til Varden.

Det framgår av alkohollov­ens § 3–3 at det er «kommunesty­ret [som] fastsetter det høyeste antall utsalgsste­der for AS Vinmonopol­et innen kommunen og godkjenner deres beliggenhe­t». Hva politikern­e mener er derfor ikke uvesentlig.

Vinmonopol­et må balansere to hensyn: Tilgjengel­ighet for publikum og bedriftsøk­onomi. Det kan samtidig ikke herske tvil om at plassering av utsalgsste­der har konsekvens­er for byutviklin­gen, og ingen behøver å late som noe annet.

Det er kanskje derfor spørsmålet om plassering er vanskelig. Karianne Hansen (Frp) trakk fram Gulset som en naturlig plassering. Mange er enig med henne om dette, og forslaget er forståelig. Kjørbekk, Herkules og Gråtenmoen synes å oppfylle Vinmonopol­ets kriterier.

Etter vår oppfatning er plassering­sspørsmåle­t så viktig at det bør lages noe som ligner en konsekvens­utredning der fordeler og ulemper belyses. Vinmonopol­et har styremøte i november. Ergo er det nokså knapt med tid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway