Varden

Den nye null strø-generasjon­en

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det kan virke som om folk flest holder seg unna strø på softisen. Det gjelder for så vidt også folk faerrest. Man vil jo ikke havne i samme bås eller båt som pengebevis­ste millionkon­sulenter som skriver smålige reiseregni­nger til Telemark fylkeskomm­une. Den helt sanne vitsen om softis med strø er for øvrig blitt så oppbrukt og kjedelig at ganske mange politikere fortsetter å bruke den når de skal vaere morsomme på eget vegne. Det er det som kalles selvironi. En god og fattig trøst når man har kastet noen millioner ut av vinduet. Dessuten kan det dekke over andre pinlighete­r, som nye videregåen­de skoler med en litt for drøy prislapp.

Her om dagen var jeg på en reportasje­reise helt til Brevik. Jeg ventet på at klimaog miljøminis­teren skulle komme tilbake fra en båttur på fjorden – og slo i hjel tida med å henge på en av byens isbarer. Riktignok var man invitert om bord, men en travel journalist har ikke tid til å legge ut på en lengre båttur ene og alene for å spise lunsj. Dessuten lar man seg ikke bestikke av øvrigheta, noe som denne gangen kom godt med siden man blir sjøsjuk bare av å spise båtis. Så derfor nøt jeg min softis med utsikt til Fisketorge­t. Jeg fikk fort selskap. Først kom en ordfører fra en nabokommun­e. Softis uten strø til den karen. Og naermest fra det store intet dukket han opp. Kurt Oddekalv, miljøkrige­ren som naermest er hyret inn som en slags leiesoldat i kampen mot deponiet. – Strø? Spurte Oda Sofie bak disken. Kurt’n nektet så det ristet i kjakene. Han ba ikke engang om kvittering og betalte etter det jeg kunne se med knitrende kontanter.

Det var da jeg forsto det: Ingen tar lenger en sjanse. De vil ikke gå i samme felle som First House og andre isspisere det slett ikke er naturlig å sammenlign­e seg med. Softis er innafor. Strø er for konsulente­r.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway