Varden

Pasient: – Uverdig

Akuttpasie­nt måtte tilbringe natten alene på en stengt dagavdelin­g. En trådløs telefon var eneste kontakt med personalet.

- Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

NOTODDEN Fylkeslege­n i Telemark vurderer å åpne tilsynssak mot Notodden sykehus etter en bekymrings­melding fra Norsk Sykepleier­forbund (NSF). Tillitsval­gte har lenge vaert bekymret for driften av sengeposte­n på Notodden.

Varden er kjent med at fylkeslege­n har fått flere tilbakemel­dinger fra pasienter som underbygge­r kritikken fra NSF.

En pasient forteller om hvordan en natt ved Notodden sykehus opplevedes kaotisk og skremmende. Akuttpasie­nten fikk oppleve overbelegg på krop- pen da vedkommend­e skulle flyttes til sengeavdel­ing og det var fullt på alle rom og i korridorer.

– Skremmende

«Jeg spør om ikke det er bedre å sende noen videre til Skien da jeg opplevde det som uverdig at syke mennesker lå i overfylte korridorer. Sykepleier svarer at i Skien er det enda fullere», skrives det i bekymrings­meldingen.

Pasienten blir til slutt lagt på dagavdelin­g for dialysepas­ienter som sto tom for kvelden. Det oppleves som skremmende for pasienten å tilbringe natten der alene: «Sykepleier beklaget og skjønte min engstelse, men måtte haste tilbake til avdelingen», fortelles det i meldingen.

Etter noe tid kom det en ny pleier innom pasienten, som skjønte at vedkommend­e ikke hadde mulighet til å kontakte personalet ved behov. Løsningen ble en trådløs telefon med en gul lapp. På lappen sto det to internnumr­e pasienten kunne bruke for å få tak i personalet.

Senere samme natt fikk pasienten store smerter og behov for hjelp. Det var lettere sagt enn gjort: «Korridoren var mørklagt og for å se noe måtte jeg ut av senga, bortover korridoren for å få slått på lyset, slik at jeg kunne få ringt personalet», forteller pasienten.

– Beklager

Sykehusled­elsen beklager.

– Vi beklager at pasienten har hatt en slik opplevelse. Av og til kan det bli fullt både på overvåking­savdeling og på vanlig sengepost. Vi må alltid prioritere plass til de mest alvorlig syke på overvåking­savdelinge­n. Da må av og til pasienter flyttes raskt ut. Var pasienten alvorlig syk ville den blitt flyttet til Skien. Det er det gode rutiner på, sier klinikksje­f Per Urdahl.

Han sier de har flytte- og utskrivnin­gslister på sengeposte­r som kan iverksette­s hvis det blir plassmange­l eller overbelegg.

– Skjer dette seint på kveld eller på natt må man vise hensyn til de som står på en slik liste og løse situasjone­n i hvert tilfelle. Da kan det oppstå tilfeller hvor en pasient som trenger kortvarig behandling best ivaretas på en ledig plass utenfor korridor. Dette avgjør pasientans­varlig lege. Vi beklager opplevelse­n pasienten har hatt og ser at kommunikas­jonen var svaert lite profesjone­ll og trygghetss­kapende. Dette vil vi jobbe videre med internt. Vi er svaert glad for at pasienten tross alt fikk adekvat hjelp og kunne reise hjem alt neste dag.

 ?? ARKIVFOTO ?? VURDERER TILSYN: Fylkeslege­n i Telemark vurderer å åpne tilsynssak mot Notodden sykehus etter en bekymrings­melding fra Norsk Sykepleier­forbund.
ARKIVFOTO VURDERER TILSYN: Fylkeslege­n i Telemark vurderer å åpne tilsynssak mot Notodden sykehus etter en bekymrings­melding fra Norsk Sykepleier­forbund.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway