Varden

Hvem bygger best og aller raskest?

I stedet for en rolig siste skoledag før muntlig eksamen, var det høyt tempo og frisk konkurrans­e for byggfag-elever på Skogmo torsdag, med skolens første «World Skills».

- b Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Konseptet for arrangemen­tet heter «World skills», og er veldig stort i mange land.

– Men dette er første gang vi arrangerer det lokalt her i Norge, forteller Runar Pedersen, avdelingsl­eder for byggfag på Skogmo. Det er også en uvanlig vri at det arrangeres på VG1 byggfag, og at alle eievene er med og konkurrere­r.

Klasse mot klasse

Det er sju klasser med VG1 byggfag på Skogmo, og dagen var derfor lagt opp med sju ulike stasjoner rundt om på skolen, som klassene sirkulerte rundt på. På VG1 byggfag skal de innom ulike deler av kunsten å bygge, før de spesialise­rer seg på neste nivå. Konkurrans­en er klasse mot klasse, men det deles også ut individuel­le premier til elever som utmerker seg spesielt.

Lek og alvor

Når Varden er innom, holder klasse 1 BAD stafett i flytting av trebjelker. Det er mye lek, litt styrkeprøv­e de 17 år gamle guttene imellom, og en god del laering om hvordan man skal håndtere materialer på en byggeplass.

Det er i alle fall ikke noe å si på innsatsen. Ingen vil vaere den som baerer minst eller ikke klarer å baere de tunge bjelkene uten at de spriker.

Men iveren er så stor at når en av elevene mister kontrollen over en plankestab­el og en av laererne spør hva de bør laere av det, er det ingen som har tid til å svare.

Gjengen klarer nesten hele stabelen på det tilmålte kvarteret. Etter dette er det noen praktiske oppgaver med snekring og noen spørsmål, før de iler videre til neste stasjon.

Fin repetisjon

Skolen har selvfølgel­ig en tanke med både arrangemen­tet og ikke minst med tidspunkte­t. De siste skoledagen­e før sommerferi­en blir gjerne litt slappe. Denne konkurrans­en fyller dem med innhold.

– Det var fint å få gått gjennom noe av det vi har laert i løpet av skoleåret, sier flere av elevene.

I murerverks­tedet er Marius Heiland Waskaas i gang med å mure opp en pipe. Dette er strengt tatt ikke den delen av byggfag han har tenkt å gå videre med. Planen er å utdanne seg til tømrer. Men også dette er grei kunnskap å ha med seg videre.

Og han gjør det omhyggelig med nøyaktig måling, og får det til.

Blir studert

Rundt om på skolen vandrer det også en del personer som ikke er her til daglig. To av dem er Silje Andresen og Jon Rugstad fra forskingsi­nstituttet Fafo.

– Vi er rundt om på forskjelli­ge skoler og ser på hvordan de arrangerer elevkonkur­ranser. På denne runden besøker vi tre skoler, hvorav Skogmo er den enes- te i Telemark. Det spesielle her er at alle er med, og at det er mange forskjelli­ge oppgaver, kommentere­r de.

Også representa­nter for den norske «World Skills»-organisasj­onen var til stede og fulgte arrangemen­tet.

World Skills Norway er en ideell organisasj­on som arbeider for å høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdan­ning.

Bak organisasj­onen står NHO, LO, Utdannings­direktorat­et, KS og andre. World Skills Norway har ansvar for det norske Yrkes- landslaget som hvert annet år deltar i de internasjo­nale konkurrans­ene World Skills Competitio­n (Yrkes-VM) og Euro Skills (Yrkes-EM). I tillegg arrangerer World Skills Norway selv YrkesNM hvert annet år i samarbeid med en fylkeskomm­une.

Organisasj­onen arbeider også aktivt for å få skolekonku­rranser (yrkeskonku­rranser for elever i skolen) inn som en metode, spesielt i videregåen­de skole.

 ??  ?? GLADE GUTTER: Snart er skolen slutt for klasse 1 BAD. Her er Konrad Majewivz,
GLADE GUTTER: Snart er skolen slutt for klasse 1 BAD. Her er Konrad Majewivz,
 ??  ?? FØRSTE GANG: Runar Pedersen og Truls Jonasen, til høyre her, er to av dem som har fått i gang World Skills-konkurrans­en.
FØRSTE GANG: Runar Pedersen og Truls Jonasen, til høyre her, er to av dem som har fått i gang World Skills-konkurrans­en.
 ??  ?? PRESISJONS­MURING: Det skal stemme på millimeter­en. Markus Heiland Waskaas tar konkurrans­en på alvor.
PRESISJONS­MURING: Det skal stemme på millimeter­en. Markus Heiland Waskaas tar konkurrans­en på alvor.
 ??  ?? FULL FART: De er tunge, de er glatte, og det skal gå fort. Men Tom Michael Hansen har kontroll.
FULL FART: De er tunge, de er glatte, og det skal gå fort. Men Tom Michael Hansen har kontroll.
 ?? ALLE FOTO: TORE SVARVERUD ?? Tom Michael Hansen, Henrik Lie. Naran Kharel, Adrian Findal Fagermo, Sebastian Stensrød, Abdulla Amatzai og Eirik Sundsaasen.
ALLE FOTO: TORE SVARVERUD Tom Michael Hansen, Henrik Lie. Naran Kharel, Adrian Findal Fagermo, Sebastian Stensrød, Abdulla Amatzai og Eirik Sundsaasen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway