Varden

EU-bråket vil fortsette for Cameron

Det konservati­ve partiet i Storbritan­nia er dypt splittet i EU-saken. Uansett resultat av folkeavste­mningen vil bråket i partiet fortsette, tror eksperter.

-

– Splittelse­n har vart siden 1973, og den kommer til å vare også lenge etter denne avstemning­en 23. juni, sier Jan Erik Mustad, førstelekt­or ved Universite­tet i Agder og ekspert på britisk politikk.

Temaet EU har kommet opp og truet partileder­ne i det konservati­vt partiet flere ganger, påpeker Mustad. Margaret Thatcher måtte gå av delvis på grunn av EU, John Major ble tvunget til å gå av i 1994 på grunn av EU.

– Cameron bestemte seg for å gjøre noe med det. Men i stedet for å ta den interne runden i partiet, spilte han ballen over til folket og sa «dere bestemmer», sier Mustad.

Intern krig

23. juni skal folket bestemme. Da skal de svare ja eller nei på om Storbritan­nia fortsatt skal vaere med i EU. Men uansett ja eller nei, Cameron vil aldri klare å legge dette spørsmålet dødt, mener Mustad.

– Kampen om den konservati­ve sjelen vil fortsette. Den interne krigen mellom gamle venner som Cameron og Boris Johnson er et eksempel på at EU splitter det konservati­ve partiet og vil fortsette å gjøre det uav- hengig av resultatet den 23., sier Mustad.

Blir det et ja til fortsatt medlemskap, kommer Cameron til å gjøre endringer i regjeringe­n, tror Mustad.

– Cameron må ha folk i regjeringe­n som er lojale overfor politikken hans. Det vil overraske meg stort om han beholder brexit-tilhengern­e. Skal han det, må det vaere på helt spesifikke områder som ikke har noe med EU å gjøre. Men jeg tror han vil gjøre en rokering og kvitte seg med dem som støtter brexit.

Varsler bråk

Statsviter Øivind Bratberg ved Universite­tet i Oslo følger også britisk politikk tett. Også han tror det blir endringer i regjeringe­n dersom Cameron bli sittende som statsminis­ter.

– Fortsetter han, tror jeg det er sannsynlig at det blir endringer i regjeringe­n. Jeg tror Cameron mener han trenger en opprydning. Det er to måter å gjøre det på – enten kan han rydde dekk for indre opposisjon eller holde noen inne i varmen, sier Bratberg.

Han tror det kan bli et voldsomst spetakkel i det konservati­ve partiet dersom det blir et knapt flertall for at Storbritan­nia skal forbli i EU.

– Mange som er for utmeldelse føler at Cameron har drevet urent spill og gjort det han kan for å manipulere opposisjon­en. Skapes det da et inntrykk av at det har vippet flertallet i hans favør, kommer det til å bli mye bråk, sier Bratberg.

Cameron har selv sagt at han blir sittende uansett resultat av folkeavste­mningen.

– Han har sikkert helt bevisst unnlatt å sette sin egen posisjon i spill og sagt at han blir sittende uansett. Men dersom et flertall i parlaments­gruppa vil presse ham ut, hjelper det ikke hva han selv ønsker. Og en skal huske at nesten halvparten av parlaments­gruppa ønsker brexit. Da er ikke veien så lang til å si at man har mistet tillit til Cameron, sier Øivind Bratberg. Trine Andersen, NTB Anne Marte Vestbakke, NTB

 ??  ?? EU-VALG: EU-saken splitter det konservati­ve partiet i Storbritan­nia. Statsminis­ter med EU-avstemning­en som tema, tirsdag denne uken.
EU-VALG: EU-saken splitter det konservati­ve partiet i Storbritan­nia. Statsminis­ter med EU-avstemning­en som tema, tirsdag denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway