Varden

220 millioner til Røde Kors

- OSLO

Fasiten for årets TV-aksjon for Røde Kors er 220 millioner kroner. Helt overvelden­de, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv.

– Dette er helt fantastisk. Tusen takk til alle som har bidratt! Alle bidrag kommer til å utgjøre en forskjell og sammen får vi hjelpen helt fram. Alt engasjemen­tet vi har sett i det siste er overvelden­de, sier Mollekleiv i en pressemeld­ing.

– Jeg er rørt, takknemlig og ydmyk på vegne av hele Røde Kors. To millioner mennesker vil nå få livsviktig hjelp.

Mer enn i fjor

Totalt var 100.000 bøssebaere­re ute søndag og banket på dører over hele landet. Blant bøssebaere­rne som var med på årets utgave av den store innsamling­sdugnaden var kronprinse­sse Mette-Marit, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra.

Fjorårets innsamling­sbeløp ble passert allerede i 23-tiden søndag, og også flere delaksjone­r samlet i år inn mer penger enn sist. Landets skoler samlet inn 1,8 millioner kroner mer enn for et år siden og endte på 5,8 millioner. P3-aksjonen satte ny rekord med nesten 5,5 millioner kroner.

Mat og vann

– Jeg er så utrolig glad og rørt over å se det fantastisk­e engasjemen­tet folk viser for å hjelpe medmennesk­er, sier TV-aksjonsled­er Vibecke Østby.

– Vi har all grunn til å vaere stolt av vår felles innsats, sier aksjonsled­eren og viser til at høy og lav, gammel og ung fra by og bygd «har løftet i flokk».

Pengene som ble samlet inn skal gå til mat, rent vann og helsehjelp til sivilbefol­kningen i ni land som har opplevd mange år med krig og konflikt: Syria, Libanon, Sør-Sudan, Afghanista­n, Somalia, Myanmar, El Salvador, Guatemala og Honduras. I tillegg skal det brukes penger på å hjelpe flyktninge­r bosatt i Norge.

Svalbard på givertoppe­n

De mest gavmilde giverne finner vi på Svalbard, som har bidratt med 438 kroner per innbygger. Deretter følger kommunene Utsira, Traena og Bokn, der gjennomsni­ttsdonasjo­nen er henholdsvi­s 364, 277 og 241 kroner per innbygger.

Statoil og Hydro ligger på givertoppe­n blant bedrifter og organisasj­oner. Begge bidrar med 1 million kroner.

(NTB)

 ?? ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? BØSSEBAERE­R: Kronprinse­sse Mette-Marit var en av 100.000 bøssebaere­re.
ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX BØSSEBAERE­R: Kronprinse­sse Mette-Marit var en av 100.000 bøssebaere­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway