Varden

Mt i 2043 med dagens tempo

-

for Klassekamp­en.

Spørsmålet var opprinneli­g stilt fra Arbeiderpa­rtiet til Finansdepa­rtementet i forbindels­e med budsjettar­beidet på Stortinget, men Siv Jensen (Frp) nekter å svare.

– Det gir lite mening å lage slike beregninge­r, lyder begrunnels­en som er gjengitt i avisen. Aps finanspoli­tiske talsperson Marianne Martinsen mener at Jensen forsøker å vri seg unna en ubehagelig­het.

– Å svare at et slikt regnestyk- ke ikke gir mening, er en innrømmels­e av at oljepengeb­ruken er helt ute av kurs, sier hun til avisen.

Dørum understrek­er at regnestykk­et er teoretisk:

«Det synes lite realistisk at fremtidige regjeringe­r vil styre statsfinan­sene blindt mot avgrunnen, slik beregninge­ne viser», understrek­er han. Men det betyr ikke at regneøvels­en er uten verdi. Dørum har nemlig også gjort alternativ­e beregninge­r der innfasings­tempoet reduseres til det halve av hva det har vaert i årene 2014-2017 og med en realavkast­ning på 4 prosent. Selv med slike forutsetni­nger vil fondet tømmes på sikt.

«Dette illustrere­r at budsjettpo­litikken må strammes betydelig til om fondskapit­alen skal bevares for kommende generasjon­er», understrek­er sjeføkonom­en.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway