Varden

Flere mødre får omsorg for barna

Resultaten­e er oppsiktsve­kkende, mener ledelsen om mødrene som får hjelp på Borgestadk­linikken.

- SKIEN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Rapportene som er laget for Skjermet enhet for gravide har tall som de synes er gledelig å melde om.

I den forrige rapporten var det 52 prosent av mødrene som hadde klart seg så bra at barneverne­t lot dem beholde omsorgen for barnet etter fødselen. I den siste rapporten er det 64 prosent.

– Det er en økning som kan skyldes at de kommer tidligere inn, og at vi får jobbet lenger med dem, antar seksjonsle­der Liv Siljan ved Familieenh­eten og Skjermet enhet. Rapportene viser i tillegg andre helseforde­ler for barnet, som bedre vekt og abstinensf­rihet.

Kvinner i LAR

Dette er ikke den eneste gode nyheten. Den andre nyheten har ikke rukket å bli statistikk ennå.

Noen av de gravide kvinnene bruker LAR-medisiner – der LAR står for legemiddel­assistert rehabilite­ring. I fagmiljøen­e er det delte meninger om nedtrappin­g er riktig i et svangerska­p.

– Vi tenker ikke at alle kvinner som er i LAR, bør trappe ned. Men det er viktig at alle som ønsker å trappe ned, får et tilbud, sier fagsjef Guro Brekke.

Seks har trappet ned

– Men for å trappe ned forsvarlig kreves det et godt sammensatt tverrfagli­g team; med lege, psykolog, jordmødre, sykepleier­e og vernepleie­re. For dette er komplisert. Det er bare i et visst tidsrom du kan trappe ned, fra uke 14 til uke 32. Det er en stor belastning ikke bare for mor, men også for fosteret, forteller Siljan og serverer den andre nyheten:

– Vi har hatt flere gravide som har ønsket å trappe ned og gå av alle LAR-medisiner. Vi har hatt seks vellykka nedtrappin­ger og holder på med den sjuende. Det er unikt i Norge, sier Siljan.

– Det er nasjonalt sensasjone­lt; både at det er så mange som har gjort det på så kort tid – det siste året – og det skjer med så bra resultater, mener administre­rende direktør Ellen Sofie Øvrum.

– Men det krever at de er motiverte, legger hun til.

Får beholde barnet

Og motivasjon er det som gjør at mange kommer nettopp til Borgestadk­linikken. Mange har orientert seg på nettet og ønsker seg til Borgestad fordi her tilbyr de full nedtrappin­g.

Ifølge Liv Siljan lot barneverne­t alle de seks mødrene få om- sorgen for barnet. Men mødrene følges opp i lang tid etterpå; for mange går veien videre til Familieenh­eten eller et mødrehjem.

Borgestadk­linikkens enheter for disse kvinnene opererer nå med overbelegg. De kunne ha hjulpet flere. Det var budskapet da politikern­e fra Telemarksb­enken nylig besøkte klinikken.

– Men resultaten­e for dem vi har hatt inne, er vi kjempeforn­øyde med, sier Siljan.

FØR FØDSELEN: Mor og barn får trygge rammer på Skjermet enhet. Flere av kvinnene som er på enheten ønsker seg dit selv.

 ??  ?? UNIKT: – Vi har hatt seks vellykka nedtrappin­ger og holder på med den sjuende. Det er unikt i Norge, forteller seksjonsle­der Liv Siljan ved Familieenh­eten på Borge
UNIKT: – Vi har hatt seks vellykka nedtrappin­ger og holder på med den sjuende. Det er unikt i Norge, forteller seksjonsle­der Liv Siljan ved Familieenh­eten på Borge
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway