Varden

– Pinlig flyktnings­ak for Norge

- Bibiana Piene, NTB

KRITISERER REGJERINGE­N: At regjeringe­n ikke har hentet hit en eneste av de 1.350 flyktninge­ne Norge har lovet EU å ta imot i år, er både oppsiktsve­kkende og pinlig, mener norske organisasj­oner.

– Norske myndighete­r kan umulig ha gjort alt som står i deres makt når det gjelder å hente flyktninge­r fra Italia og Hellas. Dette var jo avklart i april. Men når det bare er stilt 170 plasser stilt til rådighet, og ingen ennå har kommet, er det ingenting som tyder på at dette blir prioritert, sier leder for Norsk organisasj­on for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, til NTB.

– Oppsiktsve­kkende

Som NTB skrev sist uke, vedtok Stortinget i desember i fjor at det norske bidraget til EUs program for å relokalise­re flyktninge­r fra Hellas og Italia, for å lette byrden på de to landene, skulle vaere på i alt 1.500 asylsøkere, med 750 i år og 750 i 2017. I april var avtalene med både Hellas og Italia klare.

Samtidig lovet Norge å ta imot 600 syriske flyktninge­r fra Tyrkia som en del av flyktninga­vtalen mellom EU og Tyrkia.

Men over et halvt år senere har ingen av de til sammen 1.350 flyktninge­ne satt foten på norsk jord.

Det er oppsiktsve­kkende, mener generalsek­retaer John Peder Egenaes i Amnesty i Norge.

– Mens Norge har somlet med å holde løftet sitt, har situasjone­n i mottakslan­dene blitt verre fordi flere flyktninge­r har ankommet, sier han til NTB. I Hellas og Italia lever tusenvis under fryktelige sanitaere forhold uten tilstrekke­lig tilgang til mat eller helsehjelp på grunn av overbelast­ning i mottaksapp­aratet i disse landene, påpeker han.

– Flestepart­en kommer fra krigsherje­de land, men i den kaotiske situasjone­n har de ikke mulighet til å søke om asyl, sier han.

– Vi ser av statsbudsj­ettet at regjeringe­n planlegger å starte dette arbeidet i oktober – november. Det betyr nå. Vi kommer til å følge med på om det faktisk skjer, sier Egenaes.

– Pinlig

Austenå viser til at statsminis­ter Erna Solberg for en måned siden var i FNs hovedforsa­mling og formante det internasjo­nale samfunnet om å ta et felles ansvar for flyktnings­ituasjonen.

– Da må det jo vaere et minimum at vi selv oppfyller våre forpliktel­ser. Dette er pinlig for Solberg, slår hun fast.

– Saerlig når dette skjer i et år der det nesten ikke kommer asylsøkere til Norge, føyer hun til.

– Justisdepa­rtementet viser til at det har vaert problemer, blant annet med å sørge for tilstrekke­lig god sikkerhets­klarering?

– Det har jeg ingen forståelse for. Dette gjelder jo syriske flyktninge­r, først og fremst kvinner og barn. At det skal ta over halvt år å sikkerhets­klarere dem, har jeg ingen tro på. Dette framstår som en manglende vilje til å prioritere å hente flyktninge­r til Norge, saerlig sett i forhold til de ressursene som stilles til rådighet når det gjelder å få sendt folk ut av landet, sier NOAS-lederen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Generalsek­retaer Ann-Magrit Austenå i NOAS sier lite tyder på at regjeringe­n har satset på å holde avtalen om å ta imot 1.350 flyktninge­r i år.
FOTO: NTB SCANPIX Generalsek­retaer Ann-Magrit Austenå i NOAS sier lite tyder på at regjeringe­n har satset på å holde avtalen om å ta imot 1.350 flyktninge­r i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway