Varden

Forsker på sykdomsres­istente jordbaer

- ÅS

Forskere ved NIBIO tar i bruk en ny type genteknolo­gi når de skal forsøke å lage jordbaer som er resistente mot blant annet gråskimmel­sopp.

I sommer ødela soppen rundt 40 prosent av jordbaerav­lingen. Nå vil forsker Tage Thorstense­n ved Norsk institutt for Bioøkonomi (NIBIO) lage mer motstandsd­yktige baer, som kan takle både gråskimmel­sopp og andre sykdommer. Til den oppgaven bruker han en ny type genteknolo­gi, som går under navnet Crisprmeto­den, skriver Nationen.

Mutasjon

– Det vi skal gjøre er kort og godt å lage en liten mutasjon ved hjelp av genrediger­ing i gener som er involvert i sykdomsres­istens i markjordba­er, forklarer han.

Etterpå skal han og kollegene teste hvordan den muterte planten reagerer på sykdom. Målet er å utvikle nye kommersiel­le jordbaerva­rianter.

Enklere og billigere

Ifølge Thorstense­n er Crispr-metoden mer målrettet, enklere og billigere enn tradisjone­ll genmodifis­ering (GMO).

– Den nye planten vil ikke skille seg fra en plante som har fått en mutasjon på annet vis. Det vil ikke vaere en GMO-plante i tradisjone­ll forstand, forklarer han. Derfor mener han den bør bli regulert annerledes enn GMOplanter. Foreløpig er det ikke noe eget Crispr-regelverk.

Nettverk for GMO-fri mat synes teknologie­n og forskninge­n er interessan­t og vil avvente konkrete resultater før de sier om de er for eller mot Crispr-metoden.

(NTB)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway