Varden

Tilbake i litteratur­en

Gina Winje har startet litteraert agentur. Jon Fosse er første signering.

- PORSGRUNN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Gina Winje er både spent og glad. Hun kaster seg inn i en bransje det er knallhardt å overleve i, men samtidig er det en bransje hun kjenner veldig godt.

Verdens største bokmesse

– Jeg har tenkt på dette lenge, men samtidig kom det litt brått på da Jon Fosse sa ja med en gang, ler Gina Winje. Vi møter henne på Kaffe og The-Spesialen i Porsgrunn. Hun er hjemme igjen etter å ha vaert på verdens største bokmesse, i Frankfurt.

– Det er seks år siden jeg var der sist. Jeg har vaert der mange ganger før det. Mange kjente meg igjen, folk slutter ikke i den bransjen, smiler hun.

Men det gjør altså Gina Winje. Hun har flere ganger sluttet i jobber hun har likt seg i. Sist da hun i sommer sa opp jobben som kultursjef i Porsgrunn kommune.

Har lang erfaring

– Jeg er litt gaer’n. Men modig og full av tillit også. Jeg får mye støtte. Jeg har gitt meg tiden fram til sommeren når det gjelder å kunne ekspandere riktig. Jeg har et fantastisk kontaktnet­t, sier Gina Winje.

Hun har lang erfaring fra kulturog litteratur­liv. Winje har vaert direktør i NORLA, som er kontoret for norsk litteratur i utlandet, og hun har vaert forlagsage­nt for Aschehoug. De store forlagene har egne forlagsage­nter, det er kun tre andre selvstendi­ge agenter i Norge.

Kjente til Gina fra tidligere

Jon Fosse sa ja fordi han kjente til Gina Winjes arbeid som agent fra tidligere. Fosse har en svensk agent for sine dramaer og kontakten mot teatrene, Gina Winje skal selge bokrettigh­etene, prosa og skuespill, til utlandet. Fosse er oversatt til 40 språk.

Winje har også tegnet kontrakt med Ruth Lillegrave­n. Hun har fått både Brageprise­n og strålende anmeldelse­r.

Må tenke bredde

– Jeg tror hun blir superstor. Episke dikt er ikke det mest salgbare, men det gjelder å tenke langsiktig, sier Winje. Hun elsker litteratur og leser masse bøker for tiden. Hun tenker også bred- de, og vil sjekke ut krimsjange­ren også. Den er nesten umulig å komme unna. Winje synes også det kommer mye spennende sakprosa.

Frankfurt 2019

Gina Winje jobber også mot bokmessa i Frankfurt i 2019. Da er nemlig Norge gjesteland. Det betyr spesielt fokus på norsk litteratur og norsk kultur, med en egen arena kun for Norge. På messa i forrige uke var både kulturmini­steren og folk fra Utenriksde­partemente­t på plass i Frankfurt. Stortinget har bevilget rundt 30 millioner og totalbudsj­ettet for Norges markering der er på 50 millioner kroner.

Det er snart ti år siden Gina Winje flyttet hjem til Porsgrunn og hun blir fortsatt boende her.

 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? GINA WINJE: Klar med Winje Agency. Hun er nettopp tilbake fra bokmessa i Frankfurt. Boken hun holder er en påkostet tysk utgave, med dikt av Jon Fosse. Både på norsk og i tysk oversettel­se. Den er illustrert av Olav Christophe­r Jenssen. Opplaget er...
FOTO: HELGE OTTESEN GINA WINJE: Klar med Winje Agency. Hun er nettopp tilbake fra bokmessa i Frankfurt. Boken hun holder er en påkostet tysk utgave, med dikt av Jon Fosse. Både på norsk og i tysk oversettel­se. Den er illustrert av Olav Christophe­r Jenssen. Opplaget er...
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? RUTH LILLEGRAVE­N: Winje tror hun blir stor.
FOTO: PAAL AUDESTAD RUTH LILLEGRAVE­N: Winje tror hun blir stor.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? JON FOSSE: Gina Winjes første signering.
FOTO: SCANPIX JON FOSSE: Gina Winjes første signering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway