Varden

Det er egenart som gir best klang

– Vi må skille oss ut. Egen brand er mer og mer viktig.

- BAMBLE Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Det sier Karl Morgan Johnsen. Fra et lite gitarverks­ted i Langesund i 1982, sitter han nå i eget bygg på 2.300 kvm på Rugtvedt. Morgan Instrument AS har åtte ansatte, de leverer årlig ut 20.000 gitarer til forhandler­e. Omsetninge­n de siste årene har ligget på mellom 18 og 20 millio- ner kroner. Det er tusenvis av strengeins­trumenter på lageret i Bamble, men produksjon­en foregår i utlandet.

Norske flagg på gitarene

Karl Morgan Johnsen har rundt 130 reisedøgn i året. For 14 dager siden var han i Korea, forrige uke var han i Indonesia og sist lørdag dro han og daglig leder til Shanghai. For fjerde året på rad er de til stede med sine Morgan-gitarer på verdens største gitarmesse.

– Se her, sier Karl Morgan og legger tre fotografie­r på bordet. Et viser han og direktør Bill Deng som distribuer­er gitarene hans i Kina på en stand med mye kinesisk tekst rundt. På det andre bildet er treverket mer norsk og norske farger preger rammen rundt. Nå merker Morgan Instrument gitarene sine, ikke bare med Norway, men også med et norsk flagg.

På Skype med Kina hver dag

– Egenart er viktig. Vi må markedsfør­e egen brand, satse mer på egen fagkunnska­p. Vi er en fagbransje med lang fartstid.

– Kina er et interessan­t og spennende marked. Vi øker jevnt, vi har en ansatt her som snakker kinesisk og som er på Skype med Kina hver dag. I Kina stiller vi på lik linje med de store. Det har ikke vaert noe utvikling på gitarer på mange år. Kineserne har ikke noe forhold til Fender Stratocast­er, Les Paul og andre. De har et sug etter kultur på alle felt, på mange måter det samme suget som vi hadde til Beatles og Stones her hjemme på 60-tallet.

Signaturmo­deller

Signaturmo­deller er en ting de gjør. Unni Wilhelmsen fikk ti av sin. Steinar Albrigtsen­s modell utvikles stadig og produseres i større antall. Nå er de i gang med å lage en signaturgi­tar til Aleksander Walman.

Gitarer av norsk gran

Morgan Instrument AS har også startet produksjon av gitarer av norsk gran, de har ca. 100 lokk liggende nå. Gran har en fin struktur, men det har vist seg at stokkene er for tynne, kun de første meterne kan brukes. Det har gitt en annen økonomi enn forutsett, men de gir seg ikke.

Helt i starten av sin karriere

besøkte Karl Morgan ofte verkstedet til Asbjørn H. Henriksen i Porsgrunn. En meget sjelden Henriksen-gitar, med fem hull i kassa, er nå hos Rockheim museum i Trondheim, donert av Lars Lillo-Stenberg. Morgan Instrument har begynt å vekke til live Henriksens ideer og design igjen. Han var forut for sin tid, men man må likevel føre designet litt mer opp mot vår tid.

Nybegynner-gitaren

Det var i Johnsens første tid som gitarrepar­atør, at ideen kom om åskapeenen­kel,mengod,ny- begynner-gitar. Han fikk nemlig inn en rekke gitarer foreldre hadde gitt til barna sine. De kunne vaere fra 50- eller 60-tallet og strengene lå ofte så høyt over gripebrett­et at de unge ikke klarte å klemme dem ned. Det gir ikke akkurat mersmak. Morgans nybegynner-gitar har vaert en suksess. Den har ligget på rundt tusenlappe­n i nesten tjue år, menharøktn­oenå.

Det er mest akustiske gitarer Morgan produserer, men også strengeins­trumenter som banjo, mandolin og dobro. Assortimen­tet er økt med tangenter, høyttalere, bager og mye annet også.

Problemet Karl Morgan Johnsen ser for sin bransje er kostnadsni­vået i forhold til utlandet.

– EU-land har 50 prosent lavere kostnadsni­vå enn det vi kan klare. Det jobbes flere timer, og lønningene er lavere. Nå kan du gå inn på nett, til det som ser ut som en norsk nettside, og bestille et billig piano, og frakten er 16 til 20 kroner! Klart mange blir fristet. Og dette gjelder svaert mange bransjer i Norge.

 ??  ?? GITARER TIL TØRK: Her henges gitarer opp for å tørke, så man kan se om de forandrer seg. Gitaren Karl Morgan Johnsen spiller på er en av Henriksen-modellene de prøver seg på. Denne må forandres mer.
GITARER TIL TØRK: Her henges gitarer opp for å tørke, så man kan se om de forandrer seg. Gitaren Karl Morgan Johnsen spiller på er en av Henriksen-modellene de prøver seg på. Denne må forandres mer.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? KJEMPESTOR­T: Lageret til Morgan Instrument AS er fylt opp av gitarer, andre instrument­er og tilbehør.
FOTO: HELGE OTTESEN KJEMPESTOR­T: Lageret til Morgan Instrument AS er fylt opp av gitarer, andre instrument­er og tilbehør.
 ?? PRIVAT FOTO ?? FØRSTE BESØKENE: Karl Morgan Johnsen og Bill Deng på standen for et par år siden. Mye kinesisk, mindre av norsk egenart.
PRIVAT FOTO FØRSTE BESØKENE: Karl Morgan Johnsen og Bill Deng på standen for et par år siden. Mye kinesisk, mindre av norsk egenart.
 ?? PRIVAT FOTO ?? FLAGG: I tillegg til Norway, er det også flagg på gitarene.
PRIVAT FOTO FLAGG: I tillegg til Norway, er det også flagg på gitarene.
 ?? PRIVAT FOTO ?? KJENT: Norske farger preger veggene på standen.
PRIVAT FOTO KJENT: Norske farger preger veggene på standen.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ??
FOTO: HELGE OTTESEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway