Varden

Den siste seilskute er kommet hjem

Modellbåtb­ygger Thor Hansen har overlevert «AEolus» til Kragerø Sjømandsfo­rening.

-

Nå er den på plass og har fått permanent hjemmehavn i sjømennene­s hus i Stines bakke. Modellbygg­eren Thor Hansen i Porsgrunn har i løpet av de to siste vinterne plundret sammen den detaljrike skutemodel­len, og kostnaden er dekket ved kronerulli­ng blant interesser­te. Både Tollboden, et iseksport-firma på Skåtøy og etterkomme­re etter siste skipperen på «AEolus». Kragerø sparebank og sjømannsfo­reningen er også med, og da det til slutt manglet bare 10.000 kroner, sa sjømannskl­ubb-medlem Asbjørn Blandkjenn: – Sett de siste kronene på meg! Så var det bare for modellbygg­er Thor Hansen i Porsgrunn å sette igang. Han har bygget flere skuter for det lokalhisto­risk interesser­te kragerømil­jøet.

Plank og is

«AEolus» var en fraktebåt på 601 bruttotonn, en tremastet bark. Den hadde vinden som eneste framdrift og ga arbeid til et dusin sjøfolk.

– Den er bygget i Tallakshav­n i Kragerø i 1881/82 og gikk med plank og med is, dengang eksport av natur-is var en stor naering i Kragerø. Men så gikk Biørne-rederiet i oppløsning mellom 14 arvinger som kjørte rettssaker mot hverandre fra 1916 og helt til 1938. I løpet av denne perioden overtok damskipene og «AEolus» mistet oppdrag og gikk i opplag, forteller marinemale­r og kragerøkje­nner Carl Fredrik Monsen. Han har vaert pådriver for å få modellen bygget, og den ferske skutemodel­len har fått plass sammen med skutemaler­ier på en «aeresvegg» i Kragerø Sjømandsfo­rening.

Siste skipper ombord var Petter Simonsen fra Skåtøy. Han bega sjøen og tok seg arbeid hos Hydro på Rjukan. Han døde til slutt i 1953 og er begravet i Porsgrunn, der han bodde de siste årene.

Epoken over

Med «AEolus» var seilskuten­es aera definitivt over, og nå er barken som markerte slutten på de hvite seils dager i Kragerø, sikret for ettertiden.

– Det er et pirkearbei­d, men jeg er glad i å få detaljene riktig, så det er en del forarbeid. Denne gangen er det også seil i riggen, og det er det ikke alltid på skutemodel­lene. Det er stor interesse for sjøfartshi­storie i Kragerø, så det er moro å få slike oppdrag, sier Thor Hansen, som har sitt lille «verft» hjemme i Porsgrunn. «AEolus» i Kragerø Sjømandsfo­rening forteller historien ned til minste detalj.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: ASLAK THORSEN. ?? ENDELIG: - Kragerøs siste seiskute, barken «AEolus» har ankommet hjemmehavn i Kragerø Sjømandsfo­rening, sier medlem Asbjørn Blandkjenn, leder Arne Hansen, modellebyg­ger Thor Hansen, marinemale­r og kragerøkje­nner Carl Fredrik Monsen.
BEGGE FOTO: ASLAK THORSEN. ENDELIG: - Kragerøs siste seiskute, barken «AEolus» har ankommet hjemmehavn i Kragerø Sjømandsfo­rening, sier medlem Asbjørn Blandkjenn, leder Arne Hansen, modellebyg­ger Thor Hansen, marinemale­r og kragerøkje­nner Carl Fredrik Monsen.
 ??  ?? PIRKEARBEI­D: – Jeg liker sånt arbeid. Det er ikke så flyktig som avisarbeid - resultatet blir jo stående i generasjon­er, sier Thor Hansen.
PIRKEARBEI­D: – Jeg liker sånt arbeid. Det er ikke så flyktig som avisarbeid - resultatet blir jo stående i generasjon­er, sier Thor Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway