Varden

Drøy økning av skatten

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Skien-rådmann Ole Magnus Stensrud har latt kuleramma naermest løpe løpsk når han har sett inn i glasskula mot 2020; i hans forslag er inntektene fra eiendomssk­att skrudd opp fra dagens 134 millioner kroner til 196 millioner. Man skal ikke vaere veldig skarp i prosentreg­ning for å komme fram til at dette er snublende naer en økning på 50 prosent. Det er, for å si det forsiktig, i overkant.

Formannska­pet gikk i går inn for å omtaksere alle eiendommer i kommunen. Dette er, i og for seg, til å forstå. En ny taksering kan gi en mer rettferdig skatt. Utfordring­en er at omtakserin­gen er en svaert omfattende jobb. Det er om lag 20.000 eiendommer med 32.000 bygninger i kommunen. Det er estimert at bare omtakserin­gen vil koste åtte millioner kroner. Og regningen for dette sendes selvsagt rett til innbyggern­e gjennom en økning av eiendomssk­atten. Innbyggern­e i Skien må altså betale økt skatt for at skatten skal endres. Dersom vi legger til grunn at det fortsatt vil vaere 20.000 eiendommer i Skien også om fire år (antallet vil forhåpentl­igvis øke noe), vil gjennomsni­ttlig eiendomssk­att vaere nesten 9.800 kroner. Med dagens nivå er det 6.700 kroner. Regnestykk­et er selvsagt grovt forenklet, men det kan ikke vaere tvil om at økningen er formidabel, uansett hvor «rettferdig» eiendomssk­atten blir.

Eiendomssk­atten framstår som en lettvint snarvei inn i innbyggern­es lommebok for å saldere det kommunale regnskapet. Har man først innført den, er den naermest umulig å bli kvitt. Det rødgrønne flertallet i Skien har nå en gyllen mulighet til å vise at de ikke vil grave enda dypere i folks lommer. Vi tror dessverre ikke at de vil benytte muligheten, men må gjerne motbevise oss.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway