Varden

Omtakserer byen

Frp, Høyre og Bypartiet sier tvert nei til å øke eiendomssk­atten i Skien. Men flertallet vil ikke si noe om det før etter en ny omtakserin­g.

- SKIEN Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Rådmann Ole Magnus Stensrød har foreslått en økning av eiendomssk­atten fra 2020 på 53 millioner kroner, øremerket sykehjemss­ektoren. Det ble et hovedtema da Skien formannska­p tirsdag hadde første runde om kommunens 2017-budsjett, som i alt er på naermere 3 milliarder kroner. Flertallet vi ha en liten økning av eiendomssk­atten i 2017 for å finansiere omtakserin­gen. Opposisjon­en ville heller finansiere omtakserin­gen med fondsmidle­r.

Nok penger uten?

– Det vil komme økning i frie inntekter det kommende årene, sier Høyres gruppelede­r Jan Terje Olsen, i sin begrunnels­e for at det er forsvarlig ikke å øke eiendomssk­atten.

– Det forslaget Olsen kommer med er egentlig et kutt på rundt 50 millioner kroner. Det kan holde med økningen i frie inntekter, men vi vil holde det åpent med mulighet forøkt eiendomssk­att, svarer Erik Naes (KrF).

Selve omtakserin­gen er allerede vedtatt av bystyret. Formannska­pet satte sitt ja-stempel på den mot Frps to stemmer.

Tre forslag kom på bordet i formannska­pet: Ett fra Frp, ett fra H og Bypartiet, og ett fra koalisjone­n av Ap, SV, Sp, V, MDG og KrF. Det siste har i utgangspun­ktet et flertall bak seg i bystyret,

NYE TAKSTER:

men en rekke av politikern­e understrek­et at forslagene deres ikke er endelige.

To nye sykehjem

Et nytt sykehjem har lenge stått høyt på den politiske agendaen hos alle partiene. Nå foreslo Frp å bygge to. Begrunnels­en fra Karianne Hansen var at det er behov både for det nye «urbane sykehjemme­t» og for å bygge nytt til erstatning for Gjerpen. Dessuten er det et viktig argument at Staten nå i en begrenset periode har en ordning hvor de bidrar med 50 prosent av kostnadene til oppussing og investerin­g i sykehjem. Men fra posisjonen ble det etterlyst hvor Frp hadde midlene til drift.

Høyre og Bypartiet foreslo å kutte rådmannens forslag på 66 millioner til en ny barnehage, til 30 millioner og 60 plasser. De mener også at et alternativ til å bygge den nye barnehagen i det tidligere Skien sykehjem må komme på bordet.

Nå skal alle hovedutval­gene diskutere detaljene i budsjettet, før bystyret gjør det endelige vedtaket i desember.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? åpent. Boliger i hele Skien, her represente­rt ved Chr. H. Bloms gate, skal omtakseres. Om det vil gi høyere eiendomssk­att, lar flertallet stå
FOTO: TORE SVARVERUD åpent. Boliger i hele Skien, her represente­rt ved Chr. H. Bloms gate, skal omtakseres. Om det vil gi høyere eiendomssk­att, lar flertallet stå
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway