Varden

Foreslår gjeldsregi­ster

-

Tre år etter at regjeringe­n vraket den rødgrønne regjeringe­ns forslag til gjeldsregi­ster, foreslår de at all forbruksog kredittkor­tgjeld skal registrere­s i et nytt, privat register.

Forbruksgj­elden i Norge er nå omkring 100 milliarder kroner, og den stiger med naermere 10 prosent årlig, ifølge Finanstils­ynet.

Forbrukerm­inister Solveig Horne (Frp) sender tirsdag regjeringe­ns forslag om et nytt privat gjeldsregi­ster på høring. Registeret skal omfatte forbrukskr­editter, som kredittkor­tgjeld og usikrede forbrukslå­n.

I dag er det enkelt å skaffe seg forbrukskr­editt fra mange långivere. Årsaken er at långiverne ikke har mulighet til å sjekke hvor mye kredittgje­ld kunden har fra før – dersom lånet er tatt opp nylig.

– Høy gjeld, saerlig forbrukskr­editter, skaper en rekke problemer for den det gjelder. I tillegg Folk kan pådra seg stor forbruksgj­eld fordi ingen har kontroll over lånene som nylig er tatt opp.

INGEN VET:

bruker det offentlige store summer på å avhjelpe problemet, sier Solveig Horne.

Det er private aktører som skal drive registeret.

– Jeg forventer at bransjen vil etablere et gjeldsregi­ster så snart loven er på plass – og at de er seg sitt ansvar bevisst og vil bruke registeret, slik at faerre forbrukere havner i gjeldsprob­lemer, sier Horne.

Stortingsr­epresentan­t Torstein Tvedt Solberg, som sitter i finanskomi­teen for Arbeiderpa­rtiet, ønsker seg fortsatt et register i offentlig regi.

– Det er det smarteste, da kan dataene kontroller­es. Det er det Datatilsyn­et og bransjen har etterlyst. Vi mener vi bør legge ideologien bort og velge det fornuftigs­te alternativ­et, sier han til NRK.

(NTB)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / SCANPIX ??
FOTO: GORM KALLESTAD / SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway