Varden

Stoltenber­g: Russland prøver å splitte oss

NATOs general-sekretaer Jens Stoltenber­g ser et Russland som viser militaere muskler og samtidig prøver å splitte europeiske land.

- Johan Falnes, NTB

Onsdag og torsdag samles NATOs medlemslan­d til forsvarsmi­nistermøte i Brussel. Der blir den voksende trusselen fra øst nok en gang et av de helt sentrale spørsmålen­e.

– Det vi ser, er et Russland som over lang tid har rustet opp, og et Russland som har prøvd å splitte Europa, for eksempel i synet på økonomiske sanksjoner, sier Stoltenber­g til NTB.

Men russerne har ikke lyktes, fastholder NATO-sjefen.

– NATO er mer samlet enn på lenge, og NATO har gjennomfør­t betydelige tiltak for fortsatt å kunne trygge alle medlemslan­dene i en farligere verden, sier han.

«Ingen illusjoner»

I forrige uke diskuterte EUs stats- og regjerings­sjefer forholdet til Russland på sitt toppmøte i Brussel.

Der kom alt fra krenkelser av medlemslan­ds luftrom til desinforma­sjon, nettangrep og innblandin­g i politiske prosesser på bordet.

EU-landene er uenige om hvordan de skal svare, men fastslo at de holder alle muligheter på bordet.

– Russlands strategi er å svekke EU. Vi har et edruelig syn på realiteten­e og ingen illusjoner, sa EUs president Donald Tusk etter toppmøtet.

Forsvarsmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) bruker ikke like sterke ord, men fastslår at russerne gjør det de kan for å skape uenighet i EU og NATO – og mellom EU og NATO.

– Det vil vaere direkte i russisk interesse. Det gjelder hele spekteret fra sanksjonsp­olitikken til de militaere virkemidle­ne, sier Søreide til NTB.

Skip på vei til Middelhave­t

Siden 2000 har Russland tredoblet den militaere pengebruke­n, påpeker Stoltenber­g. I Europa har den militaere pengebruke­n i samme periode gått ned. Russland har fornyet utstyrspar­ken, utplassert flere soldater og dessuten vist sin vilje til å bruke militaerma­kt på bakken, for eksempel i Ukraina.

De siste ukene har også vaert preget av et voldsomt russisk bombardeme­nt i Aleppo i Syria, og russiske krigsskip er nå på vei til Middelhave­t. Stoltenber­g frykter at disse skal bli brukt til å støtte opp om bombardeme­ntet.

– Russland har rett til å operere i internasjo­nalt farvann, sier Stoltenber­g, som påpeker at Russland også før har sendt skip til Middelhave­t.

– Det som er annerledes denne gangen, er at krigsskipe­ne kan bli brukt til å styrke Russlands evne til å delta i kampoperas­joner i Syria og gjennomfør­e enda flere luftangrep mot Aleppo, sier han.

Advarer mot å overreager­e

Stoltenber­g understrek­er at NATO fortsatt ønsker dialog med russerne. Han har en rekke ganger påpekt at målet ikke er noen ny kald krig eller et nytt våpenkappl­øp i øst. NATO må reagere, «men ikke overreager­e».

– Sterkt forsvar kombinert med åpenhet for dialog har vaert NATOs viktigste budskap, sier Stoltenber­g.

NATO har ifølge diplomater sendt ut en åpen invitasjon til et nytt møte i NATO-Russland-rådet, men så langt har russerne ikke takket ja til denne. Forrige møte var i sommer.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? ADVARER MOT RUSSISK STRATEGI:
Russland prøver å splitte Europa, for eksempel i synet på økonomiske sanksjoner, sier NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g. Her fotografer­t i organisasj­onenes hovedkvart­er i går under en pressekonf­eranse før...
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ADVARER MOT RUSSISK STRATEGI: Russland prøver å splitte Europa, for eksempel i synet på økonomiske sanksjoner, sier NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g. Her fotografer­t i organisasj­onenes hovedkvart­er i går under en pressekonf­eranse før...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway