Varden

Eksperter mener USA-valget er avgjort

Hillary Clintons forsprang på Donald Trump krymper, men demokraten­es presidentk­andidat ser likevel ut til å stikke av med en klar seier i kappløpet mot Det hvite hus.

-

– CLINTON KAN LE SIST:

To uker før presidentv­alget leder Hillary Clinton med 47,8 prosent, mot Donald Trumps 42,3 prosent, viser et gjennomsni­tt av de siste ni landsdekke­nde meningsmål­ingene i USA, regnet ut av RealClearP­olitics.

Clintons forsprang, som tidligere i måneden var oppe i 7 prosentpoe­ng, er nå på 5,5 prosentpoe­ng.

Ingen presidentk­andidat har noensinne greid å innhente et forsprang på mer enn 4 prosentpoe­ng i løpet av de siste ukene før et valg i USA.

Klart flest valgmenn

Takket vaere det amerikansk­e valgsystem­et er det ikke nødvendigv­is den som får flest stemmer som blir landets neste president, men den som sikrer seg flest av de 538 valgmennen­e fra delstatene.

Statistikk­guruen Nate Silvertar for seg meningsmål­inger i samtlige delstater, vekter dem etter hvor godt de har truffet tidligere og har en bemerkelse­sverdig evne til å spå utfallet av ameri- kanske presidentv­alg.

Under presidentv­alget i 2008 spådde Silver riktig utfall i 49 av USAs delstater, ved siste valg spådde han riktig i alle de 50 delstatene.

Dersom han nok en gang treffer med sin analyse, vil Clinton ende opp med naermere 340 valgmenn 8. november, 70 flere enn det hun trenger for å bli USAs neste, og første kvinnelige, president.

Levnes ingen sjanser

Silver gir Clinton 86,3 prosent sjanse for å vinne valget, mens Trumps levnes 13,7 prosent sjanse for å bli USAs neste president.

The Huffington Postanalys­erer også målinger og statistikk, og er enda sikrere på utfallet av valget.

Nettavisen gir nå Clinton hele 96,6 prosent sjanse for seier, mens Trumps sjanse er på fattige 3,2 prosent. (NTB) Valgdagen er 8. november. Vippestate­r er delstater i USA hvor det er reell mulighet for at begge kandidaten­e kan vinne.

Slike delstater har historisk sett gjerne skiftet mellom partiene. Stater der ett parti tradisjone­lt har hatt solid flertall, kan utvikle seg til vippestate­r.

USAs president velges ikke direkte av folket, men av valgmenn utsett av de 50 delstatene og hovedstade­n Washington. Fordi antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene, er noen vippestate­r mer avgjørende for valget enn andre.

I årets valg regnes elleve delstater som vippestate­r. De viktigste er Ohio og Florida, som ofte avgjør valget.

Valgordnin­gen gjør det mulig å vinne presidentv­alget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.

Samtidig med valget av president er samtlige seter i Representa­ntenes hus og omtrent en tredel av de 100 medlemmene­avSenatet,påvalg. (NTB)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Republikan­ernes presidentk­andidat Donald Trump og demokraten­es kandidat Hillary Clinton deler et lystig øyeblikk til aere for fotografen­e etter den første valgdebatt­en mellom de to, på Hofstra University i Hempstead, New York 26. september....
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Republikan­ernes presidentk­andidat Donald Trump og demokraten­es kandidat Hillary Clinton deler et lystig øyeblikk til aere for fotografen­e etter den første valgdebatt­en mellom de to, på Hofstra University i Hempstead, New York 26. september....
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway