Varden

Nå er krutthuset fredet

Krutthuset på Fossum er det eneste bygget som står igjen fra Norges eldste jernverk, men har ikke vaert fredet før nå.

- SKIEN Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

Det mest overrasken­de er kanskje at det unike, vesle huset ikke har vaert fredet før, men i slutten av september fattet Riksantikv­aren fredingsve­dtak: «Fredningen omfatter bygningens eksteriør o interiør og inkluderer hovedeleme­nter som planløsnin­g, materialbr­uk og overflateb­ehandling og detaljer som vinduer, dører, gerikter, listverk og fast inventar,» skriver Riksantikv­aren.

Verner jordet også

Fredingen omfatter også ca. ti dekar av jordet krutthuset står på. Vernemyndi­ghetene mener nemlig det er viktig for den kulturhist­oriske verdien at krutthuset får fortsette å ligge isolert og alene ute på den åpne sletta.

Huset ble brukt til å oppbevare krutt til gruvedrift­en i Fossum-området. På grunn av brann- og eksplosjon­sfaren var det viktig at huset lå for seg selv, med god avstand til andre bygninger. Men selv om det blir forbudt å bygge noe i naerheten av det gamle krutthuset, skal fortsatt vaere lov å drive jordbruk.

– Vedtaket betyr at eierne ikke kan gjøre endringer på huset uten å søke, men de kan samtidig søke tilskudd til vedlikehol­d og slikt, sier rådgiver Susanne Wasa Hagen ved Telemark fylkeskomm­une.

Løvenskiol­d eier huset

Eierne av huset er Løvenskiol­dfamilien. De har ikke kommet med innvending­er mot fredingen. Krutthuset er den eneste bygningen som står igjen fra driften av gruvene og jernverket på Fossum.

Før kruttet kom ble gruvene drevet ved såkalt fyrsetting; altså at man fyrte opp bål som varmet opp fjellet og fikk det til å

Bygd på siste halvdel av 1700-tallet, og var i bruk som krutthus til 1867 da Fossum jernverk ble lagt ned.

Fossum jernverk er sannsynlig­vis det eldste jernverket i Norge. Driften startet i 1538.

Riksantikv­aren fredet krutthuset i september 2016. sprekke. På 1760-tallet byttet man ut fyrsetting­en med krutt. Det ga trolig enklere og mer effektiv gruvedrift, men kom dessuten som et resultat av mangel på ved.

Kruttet var i bruk til det ble avløst av dynamitt. Krutthuset skal ha blitt brukt som dynamittla­ger fra 1885 og en tid framover.

Huset er godt bevart og ser på mange måter likt ut som på 1700-tallet, men det ble gjort én stor endring rundt 1970: Huset

PYRAMIDETA­K:

fikk mønetak med takstein istedenfor et pyramidefo­rmet tak som det opprinneli­g hadde.

«Høy sjeldenhet­sverdi»

Telemark fylkeskomm­une skriver at: «Krutthuset har en stor fortellerv­erdi og en høy sjeldenhet­sverdi. Bygningen er et godt eksempel på en type krutthus som var vanlig i perioden fra 1750 og utover, men som det i dag er få igjen av på landsbasis. Med sin utforming og plassering illustrere­r den tydelig funksjonen som krutthus. (...) sammen med fredede Glaserstol­len og Breigangsg­ruvene forteller bygningen om den omfattende bergverksv­irksomhete­n i Telemark og Norge fra 1500-tallet av.

Antikvar Gunnhild Randen opplyser at krutthuset er i god tilstand. Det er bygget av slaggstein fra gruvedrift­en.

 ??  ?? Slik så krutthuset i gamle dager, viser dette litografie­t av P.C.F. Wergmann. Bortsett fra taket er huset i nokså original stand.
Slik så krutthuset i gamle dager, viser dette litografie­t av P.C.F. Wergmann. Bortsett fra taket er huset i nokså original stand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway