Varden

Tett på Alf og Alf

Alf Cranner har skrevet en rørende, åpen og opplysende bok om Alf Prøysen. Og seg selv.

-

ALF PRØYSEN:

Alf Cranner ble 80 år i går. Sakprosa-boken «Fra Alf til Alf» er en fin gave fra han til oss lesere. Ikke minst til de som er interesser­t i visekunst, men også de som er interesser­t i menneskeli­ge relasjoner.

«Den andre siden av gjerdet»

Så la oss ta det med en gang: Tidlig i boken, og tidlig i deres bekjentska­p, hvisker Prøysen kort at han er biseksuell.

– Det angikk meg ikke. Han kom jo ikke med tilnaermin­ger, så hvorfor nevnte han det? Trolig for å slippe å tie om det, trodde jeg, skriver Cranner i boken.

I slutten av boken tas det opp igjen. I et brev til Cranner forteller Prøysen at han betrodde seg til kunstnerve­nner i Oslo, mot løftet om å ikke si det videre. Blant dem Anne Cath Vestly. Prøysen spurte om hun hadde ant det. «Nei, ikke i din måte å vaere på, men jeg forstår godt at et menneske som er så nakent og helt, må ha lov til til å favne hele spekteret», svarte Anne Cath.

«Var ikke det skjønt sagt? Jeg satt og følte at en byrde ble løftet av mine skuldre», skriver Prøysen. Cranner skriver i boken at Prøysen må ha skjønt hvor forgapt Cranner var i sin kone Sølvi og at Cranner derfor hørte til på «den andre siden av gjerdet», som Prøysen ordla seg.

Stor brevveksli­ng

Boken tar for seg tiden fra de møttes i 1964 til Prøysen døde i 1970. Prøysen hadde fått med seg Cranners debutalbum-suksess med «Fiine Antiquitet­er» og ville sjekke ut om Cranner var en snobb som syntes de høyverdige folkevisen­e var finere enn andre typer viser. Det møtet endte i latter, og et vennskap.

Og brevveksli­ng. Skjønt det gikk nok oftere til laerervika­ren og visesanger­en i Kragerø enn den andre veien. De skrev om livet og om visekunste­n. Brevene utgjør en stor del av boken, med vers, rettinger og tegninger. Så ivrig var Prøysen at han flere ganger kunne ringe og snakke om det han hadde skrevet i brevs form, før brevet rakk fram til Kragerø. Naturlig nok kunne det bli litt klamt til tider.

En aerlig forteller

Alf Cranner var en vestkantgu­tt fra Oslo, som i utgangspun­ktet ville bli kunstmaler. Men suksessen var stor fra første album, derfor ble det mest viser og konserter. Sceneskrek­k hadde begge Alf ’ene. Å lese hvordan Erik Bye hjalp Cranner til å takle det er rett og slett fornøyelig lesning.

Det er mange muntre glimt i boken, Cranner en en god forteller, og en aerlig forteller. Saerlig om oppveksten og en far som lot seg verve som propaganda­tegner og som ble sendt til østfronten for å tegne soldater. Alf Cranner

BOKA:

har en sterk historie å fortelle.

Prøysen og Cranner møttes mye, saerlig i Oslo i forbindels­e med NRK-oppdrag. Vi møter også på en rekke andre giganter fra den tiden: nevnte Erik Bye, Geirr Tveit, Jacob Sande, Otto Nielsen og Cornelis Vreeswijk.

Alf Cranner tegner et fint bilde av Alf Prøysen, og han tilfører Prøysen-historien mye. Prøysen var stor, men hadde likevel stort behov for anerkjenne­lse. Prøy-

ALF CRANNER:

sen ble «umoderne» på sine eldre dager, Cranner setter det også i perspektiv.

Fascineren­de og velskrevet. Man føler det er en viktig bok.

 ?? FOTO: IVAR AASERUD/ AKTUELL/ SCANPIX ?? Alf Cranner har utvidet historien om Alf Prøysen, han gjør det på en god og velformule­rt måte. Bildet er tatt året de møttes.
FOTO: IVAR AASERUD/ AKTUELL/ SCANPIX Alf Cranner har utvidet historien om Alf Prøysen, han gjør det på en god og velformule­rt måte. Bildet er tatt året de møttes.
 ??  ?? Bruken av Prøysens brev er gjengitt med tillatelse av familien.
Bruken av Prøysens brev er gjengitt med tillatelse av familien.
 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? Fylte 80 år i går.
FOTO: ASLAK THORSEN Fylte 80 år i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway