Varden

Tandberg går sin egen vei

En av landets mest markante kunstnere, Vibeke Tandberg, har gitt seg litteratur­en i vold for tredje gang.

- OSLO

Med «Joelle Joelle» bryter hun med mange av romanfaget­s forventede normer. Men om du gir boken tid, vil du blant annet se noe som ligner en kriminalgå­te skride fram.

Noe som kjennetegn­er romanen, er at det som skjer slett ikke skjer i kronologis­k rekkefølge.

– Jeg synes kunst fungerer best når den ikke konkludere­r med en eller annen form for sannhet eller et svar. Kronologi er bare én måte å ordne verden på, i fiksjonen og kunsten finnes det hundrevis av andre måter. Originalt er det også at fortellere­n i boken aldri gjør noe annet enn å observere. Tandberg forteller om hovedperso­nen:

– Hun er bare øyne. Hun trekker ingen slutninger og hun tolker ikke noe av det hun ser. Jeg synes jeg har klart å holde perspektiv­et til denne navnløse, seende personen, selv om det virker som om hun hallusiner­er med jevne mellomrom.

Fransk inspirasjo­n

Høstferske «Joelle Joelle» er fritt inspirert av den franske nyromanen, og Tandberg gjør ingen hemmelighe­t av at saerlig Alain Robbe-Grillets «Sjalusi» fra 1957 har spilt inn.

– I «Sjalusi» er synet den viktigste sansen, og det er gjennom beskrivels­en av ting at verdenen i romanen dannes, forklarer Tandberg. Som synes moroa begynner når disse betraktnin­gene og objektive beskrivels­ene sammen danner et univers som dirrer av emosjoner og drama.

– Den franske nyromanens fremste trekk er en forsøksvis objektiv tilnaermin­g til verden gjennom språket, sier kunstneren videre, og legger til at hun synes det er viktig å se til denne litteraere sjangeren, og å ta fiksjon like alvorlig som fakta.

– Det virker i hvert fall sårt tiltrengt i den selvbiogra­fiske tvangstrøy­en som har rammet litteratur­en her i landet, sier hun

Gleder seg vilt

Om hvorfor hun søker seg mot litteratur­en, sier hun.

– Det å lage kunst og det å skrive er to sider av samme sak for meg. Kunsten er som oftest tilknyttet et objekt, mens litteratur først og fremst er språk. Det er nok denne immateriel­le siden som tiltrekker meg. (NTB)

 ?? FOTO: MARIA BERGGREN/HANDOUT ?? SENTRAL: Vibeke Tandberg (f. 1967) er en av våre mest sentrale kunstnere. Hun debuterte i 2012 med romanen «Beijing Duck». Nå slipper hun sin tredje roman, «Joelle Joelle».
FOTO: MARIA BERGGREN/HANDOUT SENTRAL: Vibeke Tandberg (f. 1967) er en av våre mest sentrale kunstnere. Hun debuterte i 2012 med romanen «Beijing Duck». Nå slipper hun sin tredje roman, «Joelle Joelle».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway