Varden

Her vil ingen slutte

31 av de ansatte har vaert med siden starten, eller til pensjonsal­der. Men selv da er det mange som fortsetter.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Ved EFD Induction i Skien er det nesten ingen som slutter.

Nesten alle som var med i de første årene jobber ennå i suksessbed­riften, 35 år etter.

I tre bygninger ved vannet på Follestad ligger EFD Induction med 1.000 ansatte verden over. Den hevder å vaere verdensle- dende på sitt felt, men i hjembyen er det få som vet om selskapet som startet som Elva Induksjon for 35 år siden.

– Dette er hovedkonto­ret til en internasjo­nal bedrift som selger høyteknolo­giske produkter til minst 75 land, sier Truls Larsen, en av tre ingeniører som startet bedriften, som nå har 150 ansatte i Skien. En avdeling til National Electro i Porsgrunn ble overtatt. De mistet lokalene og flyttet i Skien, først til Ulefossvei­en, og siden flyttet de til Bølevegen.

I starten var det ni ansatte, og i løpet av de neste fem årene ble 27 personer til ansatt. Når selskapet til helgen skal feire 35 år og har gått igjennom arkivene, viser det seg at 31 av de 36 som var med i de fem første årene er fremdeles ansatt, eller så sto de i jobb til de gikk av med pensjon.

Norges mest lojale ansatte

– Det er sannsynlig­vis norgesreko­rd i lojale ansatte. I tillegg er det et ualminneli­g høyt antall ansatte som var vaert med i over 20 år, sier Bjørn Petersen, dagens toppsjef i EFD Induction Group.

Mange fortsetter en tid også når pensjonsal­deren er oppnådd. En av dem var salgssjef Thorleif Steinmoen.

– Jeg ble et år på «overtid», spøker Steinmoen om hvorfor han fortsatte til han fylte 68.

– Noe av det som har skapt det gode miljøet, er vi har følt at vi har stått sammen. Etter hver uke fikk alle en orienterin­g om rikets tilstand. Etter gode salg har vi blitt møtt med kake, sier Steinmoen. Og det ble «plinget». I kantina er det to salgsbjell­er, der det slås på den ene ved 100.000 og på den store ved millionsal­g.

– Det har vaert et fantastisk selskap å jobbe i, synes Arnhild Dørnes, også hun pensjonist.

Ble møtt med skepsis

I dag er induksjons­varme blitt så dagligdags at det til og med finnes i komfyren på mange kjøkken. Men til å begynne med var det ganske ukjent. Ingeniører, som ofte tror de kan alt som er å vite om teknikk, var skeptiske.

– Det nyttet ikke å fortelle det, vi måtte vise det, sier Kjell-Sverre Masterød. Utfordring­en var å vise at en maskin til over hundre tusen kroner kunne gjøre varmejobbe­n bedre enn god, gammeldags åpen flamme fra ei gassflaske til et par tusen kroner.

Det var bare en ting å gjøre: Å lempe induksjons­varmerne i en kassevogn og legge ut på demonstras­jonsturne i Europa. – Vi fulgte kysten, forteller de. – Det nye med våre induksjons­varmere var at de var så små, forteller Masterød, som er 70 år og fremdeles i 50 prosent jobb. – Før måtte det som skulle varmes, flyttes til induksjons­utstyret. Nå

kunne vi flytte maskinen til det som skulle varmes.

Oppdaget et marked

Verft etter verft nedover i Europa fikk besøk av en kassebil med en ingeniør fra Skien.

Skipsbygge­rne lot seg overbevise. Mye av arbeidstid­en besto i å rette plater. Deres maskin gjorde jobben på en brøkdel av tiden. Ifølge Truls Larsen ga det en reduksjon i arbeidstid på 70 prosent, i tillegg til å bruke mindre energi.

Kjøreturen fra København til Paris tok 11 timer, husker han. Som omreisende ambassadør for EFD Induction var han også med og startet mange avdelingsk­ontor, som i Russland, India og Kina.

Masterød forteller at da de i 1982 åpnet kontor i Japan, var det for å laere hvordan høyteknolo­giske japanerne anvendte induksjon.

– Isteden fant vi et marked, for de brukte ikke induksjon den gangen, forteller Masterød.

I dag er det annerledes. Nå lages det ikke en nybil i verden, som ikke har en eller flere deler varmet med induksjons­utstyr fra EFD Induction.

Blant de 70 viktigste kundene er flere av verdens større industrifo­retak.

Det 95 prosent norskeide morselskap­et har fabrikker i 20 land og omsetter for en milliard kroner. 96 prosent av det de 150 i Skien lager går til eksport.

Når bedriften i helgen feirer 35 år på Ibsenhuset, har fire av dem som fortsatt står i jobb, vaert med fra starten. 21 har vaert med siden de første fem årene. Og ti personer til av startgrupp­a sto i jobben helt til de gikk av med pensjon. – Folk slutter helst ikke? – Jo, noen. Men enkelte kom tilbake også. Så godt trivdes de her, svarer Thorleif Steinmoen.

 ??  ?? FEIRER 35 ÅR: De var med fra de første årene: 1. rad fra venstre: Johan I. Larsen, Arnhild Dahl Dørnes, Hanne Cecilie Bjørn Eldar Petersen (dagens direktør). 3. rad: Halvor Halvorsen, Ketil Homaes Per Holm-Jørgensen, Ellen Øiseth, Ruth og Tore Kvaale....
FEIRER 35 ÅR: De var med fra de første årene: 1. rad fra venstre: Johan I. Larsen, Arnhild Dahl Dørnes, Hanne Cecilie Bjørn Eldar Petersen (dagens direktør). 3. rad: Halvor Halvorsen, Ketil Homaes Per Holm-Jørgensen, Ellen Øiseth, Ruth og Tore Kvaale....
 ??  ?? SENTRALBOR­D: Opprinneli­g drangedøl Ruth Schellhase snakker tysk og engelsk med kundene.
SENTRALBOR­D: Opprinneli­g drangedøl Ruth Schellhase snakker tysk og engelsk med kundene.
 ??  ?? PENSJONIST­ER: Thorleif Steinmoen, Arnhild Dørnes, Truls Larsen, Sverre Masterød har alle passert 67, men Sverre (70) står ennå i jobben.
PENSJONIST­ER: Thorleif Steinmoen, Arnhild Dørnes, Truls Larsen, Sverre Masterød har alle passert 67, men Sverre (70) står ennå i jobben.
 ??  ?? SALGSBJELL­E: Truls Larsen med et godt grep om millionbje­lla, som det plinges i ved millionsal­g.
SALGSBJELL­E: Truls Larsen med et godt grep om millionbje­lla, som det plinges i ved millionsal­g.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ?? ALLE FOTO: JAN BJØRN TARARØD ?? Flatmoe, Tore Thorsteins­en, Kjell-Sverre Masterød. 2. rad: Trond Brattum, Jan Nenseth, Bjørg Nordskog, Truls Larsen, Schellhase, Anne Friis Dalen, Gudbjøm Bordøy, Peter Runeborg. Bakre rad: Thorleif Steinmoen, Karl Biørn, Øyvind Eriksen,
ALLE FOTO: JAN BJØRN TARARØD Flatmoe, Tore Thorsteins­en, Kjell-Sverre Masterød. 2. rad: Trond Brattum, Jan Nenseth, Bjørg Nordskog, Truls Larsen, Schellhase, Anne Friis Dalen, Gudbjøm Bordøy, Peter Runeborg. Bakre rad: Thorleif Steinmoen, Karl Biørn, Øyvind Eriksen,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway