Varden

Sparer millioner på å bytte ut medisiner

Bare på å bytte ut to medisiner sparer Sykehuset Telemark 10 til 12 millioner kroner i året.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Det var under en orienterin­g til styret ved Sykehuset Telemark at prosjektle­der Annette Fure fortalte at det kunne vaere minst åtte millioner å spare på å bytte til såkalte kopimedisi­ner.

Sykehuset Telemark er i økonomisk krise og skal i gang med et omfattende spareprogr­am, som Fure leder fra sitt kontor, vegg i vegg og sammen med sykehusdir­ektør Bess Margrethe Frøyshov. Med seg har de også Ragnhild Grefstad. Spareplane­n skal legges fram på neste styremøte 14. november. Onsdag ble orienterin­gen deres tatt til etterretni­ng.

Målet er nye bygg

Målet med omstilling­sprosjekte­t er å redusere totalbudsj­ett på fire milliarder kroner med 200 millioner kroner. 125 millioner skal spares allerede i 2017-budsjettet, fikk styret høre.

– Det må vi gjøre for å få råd til å bygge nytt strålesent­er, nytt sengepostb­ygg og et eventuelt nytt bygg for sikkerhets­psykiatri, forteller Fure til Varden.

Får å nå målet snus hver stein. Lista over mulige tiltak er lang. Et av tiltakene, som verken rammer pasienter eller ansatte, gjelder hvilke medisiner som brukes.

Samme virkestoff

– Medisinene inneholder det samme virkestoff­et, men kommer fra forskjelli­ge produsente­r. Det gjelder for oss å velge den billigste, sier Fure.

Fure og fagdirektø­r Halfrid Waage har følgende to eksempler når Varden spør om hvilke preparater dette kan gjelde.

Mange med leddgikt har allerede byttet medisin fra Enbrel til Benepali. Det aktivt stoffet er det samme i begge to: Etanercept.

Flere kan bytte

Preparatet brukes ved Sykehuset Telemark og Betanien.

64 prosent av pasientene har byttet til den billigste varianten, og etter hvert håper man å få resten over på den.

En annen måte å spare på er å kjøpe de mest økonomiske pakningene. En såkalt startpakni­ng med Cimzia inneholder flere doser og er billigere, mens en vanlig pakning med faerre doser er dyrere. Også dette benyttes til behandling av leddgikt.

– Mulig besparings­potensial på disse to samlet er mellom 10 til 12 millioner kroner per år. Men husk at dette er et øyeblikksb­ilde. Det kan vaere andre legemidler som er mer gunstige i 2017, alt avhengig av forhandlin­ger, presiserer de.

Likheter med Volvo

For Sykehuset Telemark blir det framover viktig ikke bare å spare internt men også å få fastlegene med «på laget». En del av utgiftene som sykehuset påføres er ting som ikke skulle vaert henvist til sykehusene av fastlegene.

– Det gjelder for eksempel enklere inngrep som fjerning av føflekker, forteller prosjektle­deren som tidligere var direktør for service og systemlede­lse ved Sykehuset Telemark, Og før det igjen jobbet hun 17 år i ulike roller og i ledelsen til Volvo-konsernet i Göteborg.

– Det er ikke så veldig forskjelli­ge jobber som en skulle tro, jobbene i Volvo og her. Det handler om å skape en god flyt i den daglige virksomhet­en og få rett person til å utføre jobben til rett tid, sier Fure.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? SPAREPLAN: Assisteren­de prosjektle­der Ragnhild Grefstad (t.v.) og prosjektle­der Annette Fure skal lage en spareplan som skal legeges fra i styremøte 14. november. |
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD SPAREPLAN: Assisteren­de prosjektle­der Ragnhild Grefstad (t.v.) og prosjektle­der Annette Fure skal lage en spareplan som skal legeges fra i styremøte 14. november. |

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway