Varden

– Må tenke annerledes

Framtidas hjemmetjen­ester vil avhenge av at kommunal sektor og frivillige samarbeide­r i enda sterkere grad enn i dag.

- BØ

KRAVENE FORANDRER SEG:

Kommunalsj­ef for helse og velferd i Skien kommune, Guro Winsvold, var klar i sitt budskap da hun gjestet eldrerådsk­onferansen som ble innledet i Bø onsdag.

Under headingen «Morgendage­ns hjemmetjen­ester» tegnet Winsvold et tydelig bilde av hva som blir vesentlig i årene som kommer.

– Det å tenke annerledes, ute av boksen og skape noe sammen med kommunal sektor og frivillige er vi helt avhengig av dersom vi skal klare å løse noen av de utfordring­ene vi står overfor, sa hun under sitt foredrag på konferanse­ns første dag.

Mange ensomme eldre

Kommunalsj­efen viste til at ensomhet er en av de virkelig store utfordring­ene samfunnet blir utfordret på.

– Jo eldre vi blir, jo mer ensomme risikerer vi å bli når våre venner og kjaere faller fra. Hvordan skal vi håndtere det? Og hvordan skal kommunen løse ensomhetsp­roblemet, spurte Winsvold under konferanse­n i regi Telemark fylkeskomm­une.

Kommunalsj­efen valgte selv å gi et forslag til svar:

– Vi er ikke i stand til å løse dette. Det er ikke mulig. Derfor må vi søke å samhandle i lokalsamfu­nnene for å skape mer

HØSTET APPLAUS:

åpenhet. Det er stor helserisik­o knyttet til det å vaere ufrivillig ensom. Men vi kan ikke bygge tusenvis av sykehjemsp­roblemer for å komme ensomhetsp­roblemet i møte. Derfor må vi tenke annerledes, sa kommunalsj­efen.

Gir seg fysiske utslag

Overfor Varden utdyper Guro Winsvold at ensomhet er en av de store folkehelse­utfordring­ene i dagens samfunn.

– Hvordan erfarer omsorgssek­toren utfordring­ene eldre må håndtere ved ensomhet?

– Ved å sitte alene kan man miste matlyst. På den måten går problemene rett inn i den fysiske helsa. Eller man blir engstelig ved at man bor alene. Det er derfor det er så viktig med tjenester som dagtilbud, slik at mange kommer seg litt ut, møter andre og får større livsglede, sier kommunalsj­efen.

Nesten hele fylket på plass

Delegater fra i alt seksten av de atten kommunene i fylket deltar på eldrerådsk­onferansen som fortsetter og avsluttes i dag.

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? Kommunalsj­ef Guro Winsvold er klar på at brukerkrav­ene til framtidens tjenester for eldre blir betydelig skjerpet. – Det bestemora mi var såre fornøyd med, kommer ikke jeg til å vaere fornøyd med. Og jeg har også en forventnin­g om at det jeg mener om...
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT Kommunalsj­ef Guro Winsvold er klar på at brukerkrav­ene til framtidens tjenester for eldre blir betydelig skjerpet. – Det bestemora mi var såre fornøyd med, kommer ikke jeg til å vaere fornøyd med. Og jeg har også en forventnin­g om at det jeg mener om...
 ??  ?? Guro Winsvold var blant onsdagens foredragsh­oldere på eldrerådsk­onferansen som avsluttes i dag.
Guro Winsvold var blant onsdagens foredragsh­oldere på eldrerådsk­onferansen som avsluttes i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway