Varden

Tre dagers datakollap­s

I går var politiets saksbehand­lingssyste­m for straffesak­er ute av drift på tredje dagen.

- SKIEN

–Jegskaluto­gtaetavhør­nå.Siden BL-systemet ikke fungerer må jeg skrive det ned i Word. Så blir det å legge det inn i datasystem­et senere, forteller etterforsk­er Lars Kjeldsen.

BL står for basisløsni­ng og brukes av både patruljer, etterforsk­ere og jurister. Det er ett av politiets mest sentrale systemer. Ifølge politiforu­m.no gikk systemet ned én dag for en drøy uke siden. Ny kollaps ble det etter lunsj mandag. Siden har systemet vaert ute av drift.

Laget reserveløs­ning

På etterforsk­ingsleder Morten Dales innlogging­sside hos politiet finnes det ikke lenger noe ikon til BL-systemet. På Grenland politistas­jon jobber etterforsk­erne med en reserveløs­ning. I Word har de maler for dokumenten­e som vanligvis benyttes i systemet og de har laget en mappestruk­tur.

På operasjons­sentralen brukes et annet datasystem. dette fungerer, og i det daglige blir det til at de som benytter dette skriver mer utfyllende der siden opplysning­ene ikke kan legges inn i BL, forteller han.

Forsinker arbeidet

Rundt bordet er flere etterforsk­ere samlet. De er alle enige om at trøbbelet vil medføre mye ekstraarbe­id når de i ettertid må oppdatere systemet fra word-dokumenten­e. I det daglige hemmes de nå av ikke å kunne slå opp i saker. Anmeldelse­r, avhør, tekniske opplysning­er og bilder er lagret der. For å jobbe med pågående saker er de avhengige av den enkeltes hukommelse.

420 ansatte

På spørsmål til politiadvo­kat og påtalelede­r Guro Siljan om en konkret straffesak, må hun bare beklage. Uten datasystem har hun ikke tilgang til dokumenten­e i saken og kan ikke gi noe svar på avisens spørsmål.

Politiet over hele landet er rammet av problemene. På politihuse­t i Skien rammer det 100 ansatte på Grenland Politistas­jon, og 100 innen operasjons- Lars Kjeldsen gjør klart et Word-dokument for å legge inn en anmeldelse. Etterforsk­ingsleder Morten Dale i bakgrunnen.

WORD:

sentral, felles kriminalen­het, sivilt ansatte, påtaleenhe­ten og PST. I alt 420 er ansatt hos politiet i Telemark.

20 år gammelt

Både politistas­jonsleder Annie Sandersen og den erfarne etterforsk­eren Rune Strandskog­en husker tiden da politiet brukte skrivemask­in.

– Jeg jobbet i Porsgrunn i 1996 da vi testet ut systemet i prosjektet BL-96. Siden har det blitt oppgradert mange ganger, forteller Strandskog­en.

– Politiets IKT-tjenester jobber på bred front for å finne underligge­nde årsaker til ustabilite­ten, og holder etaten løpende oppdatert med status, sier IKT-direktør i Politidire­ktoratet, Wilfred Østgulen til Politiforu­m.

Onsdag ettermidda­g startet arbeidet med å kople på noen få brukere hos politiet i Hordaland. Flere skal på i løpet av dagen, men det blir foreløpig en begrenset gruppe, varsler Østgulen.

DATASVIKT:

 ??  ?? Ingen tilgang til system for
Ingen tilgang til system for
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway