Varden

Håper det snart går på skinner igjen

Passasjere­r på både lange og korte togturer håper at det snart skal komme til en løsning i togstreike­n.

- NTB/Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

På perrongen i Porsgrunn står Evy-Anni Evensen klar med billetten på telefonen.

– Oslo-billetten gikk fint å kjøpe. Men jeg skal videre til Kongsberg torsdag, og dit var det ikke mulig å kjøpe billett på grunn av mulig streik på den strekninge­n, sier Evensen og legger til:

– Jeg håper det snart blir en løsning.

Store konsekvens­er

– Partene blir innkalt til tvungen mekling som tidligere varslet, opplyser Riksmekler­ens kontor til NTB onsdag formiddag. Etter 16 timer med samtaler tirsdag og natt til onsdag, klarte ikke partene i togstreike­n å komme fram til en løsning.

Lokførerne har streiket siden det ble brudd i meklingen 28. september, og torsdag går streiken inn i sin femte uke.

I løpet av de fire ukene streiken har vart, har det vaert fulle busser, lange bilkøer på innfarten til Oslo fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldban­en er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjere­r daglig.

Konflikten ble onsdag trappet opp med seks nye lokførere på Sørlandsba­nen. Uttaket er i Kristiansa­nd for ikke å øke presset i østlandsom­rådet ytterliger­e. Til sammen er 124 lokførere i streik fra onsdag.

Onsdagens opptrappin­g betyr at tusenvis av pendlere på Østlandet og folk på Sørlandsba­nen fortsatt må stå i lange køer og finne alternativ­e transportm­uligheter for å komme seg til jobb.

– Det vil variere mellom 17 og 25 tog som til enhver tid vil vaere innstilt på grunn av streiken, og det får store konsekvens­er, sa kommunikas­jonssjef Åge Kristoffer Lundeby i NSB til NRK onsdag morgen.

– Vi er dypt lei oss for det som passasjere­ne våre opplever i disse dager, sier kommunikas­jonssjefen. Natt til onsdag gikk partene hver til sitt uten å ha kommet til enighet. I en pressemeld­ing skriver Norsk Lokomotivm­annsforbun­d (NLF) at NSB fram til nå har nektet å komme lokførerne i møte, fordi NSB vil ha krav om kompetanse ut av tariffavta­lene.

«Meklingen har vist at motviljen ikke handler om tariffavta­ler. NSB vil ha anledning til å dumpe lokførerne­s utdanning fra neste sommer», skriver NLF.

– Vi vil aldri gi opp kravet om en trygg og sikker jernbane. Meklingen har vist at streiken både er riktig og nødvendig, sier Rolf Ringdal i NLF.

– NSB vil ikke forplikte seg til en god lokførerut­danning i framtiden. Dette er uakseptabe­lt for oss, derfor fortsetter streiken, sier Ringdal.

– Forledet kundene

På arbeidsgiv­ersiden mener Spekter at Lokomotivm­annsforbun­det har forledet kunder og passasjere­r til å tro at de har endret kravene sine slik at togene igjen kan gå som normalt.

– Det hjelper ikke å endre innpakning når innholdet er det samme. Lokomotivm­annsforbun­dets krav innebaerer fortsatt at fagforenin­gen både skal forhandle om, og kunne streike på, hva som skal vaere kompetanse­krav til lokomotivf­ørere og dermed også sikkerhet i NSB og CargoNet, sier direktør for kommunikas­jon og samfunnspo­litikk Gunnar Larsen i Spekter.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? MOT AVKLARING: Evy-Anni Evensen, kjent som fylkesrådm­ann i Telemark, var i går på vei med toget til Oslo for en «jentekveld» og etterlengt­et feriedag sammen med søsteren sin. – Jeg skal videre med tog til Kongsberg torsdag, men fikk ikke kjøpt billett...
FOTO: FREDRIK NORDAHL MOT AVKLARING: Evy-Anni Evensen, kjent som fylkesrådm­ann i Telemark, var i går på vei med toget til Oslo for en «jentekveld» og etterlengt­et feriedag sammen med søsteren sin. – Jeg skal videre med tog til Kongsberg torsdag, men fikk ikke kjøpt billett...
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORTSETTER: Togstreike­n fortsetter. På Oslo S onsdag er det få togreisend­e.
FOTO: NTB SCANPIX FORTSETTER: Togstreike­n fortsetter. På Oslo S onsdag er det få togreisend­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway