Varden

Trolig fortsatt kaos ett er USA-valget

Hvis Republikan­erne beholder flertallet i Representa­ntenes hus etter valget, vil Hillary Clinton trolig få gjennomfør­t fint lite, selv om hun skulle bli USAs president.

- WASHINGTON Tarjei Kramviken, NTB

Det er ikke bare USAs 45. president som skal velges 8. november, men også 34 senatorer og samtlige av de 435 medlemmene i Representa­ntenes hus.

Lite kompromiss­vilje

De siste årene har vaert preget av en fullstendi­g fastlåst situasjon og lav kompromiss­vilje i nasjonalfo­rsamlingen Kongressen, der Republikan­erne har flertall i begge kamre. Presidente­n har hatt lite handlingsr­om, og slik vil det trolig fortsette etter årets svaert polarisere­nde valgkamp.

– Hvis Clinton vinner, vil det ikke overraske meg om mange republikan­ere nekter å samarbeide med henne på noen som helst måte, sier Geoff Skelley ved Universite­t i Virginia.

– Den eneste måten det kan skje store ting i Kongressen på de neste to årene, er at ett parti kontroller­er alt, sier han.

Trump mulig blylodd

Sju av setene i Senatetkan gå begge veier. Republikan­erne ser ut til beholde flertallet i Huset, viser nettstedet RealClearP­olitics’ meningsmål­ingsoversi­kt.

Bekymrede republikan­ere fryktet at Donald Trump vil dra med seg det republikan­ske kongressfl­ertallet i dragsuget dersom han taper stort.

To uker før valgdagen leder Clinton med 5,5 prosentpoe­ng.

– Det er ikke gode nyheter for republikan­ere som står lavere ned på stemmesedd­elen, de som kjemper for å bli valgt inn i Kongressen, sier Skelley, som tror Demokraten­e vil vinne nok seter til å ha et knappest mulig flertall i Senatet, men som mener at Republikan­erne vil beholde Huset.

Statistikk­nettstedet FiveThirty­Eights prognose viser at det er 74,2 prosent sannsynlig­het for at Demokraten­e vil ta kontroll over Senatet, mot 25,8 prosent for at Republikan­erne beholder flertallet.

Høyesteret­t i spill

USAs høyesteret­t har manglet et medlem siden midten av februar. Dommeren må nemlig godkjennes av Senatet, men republikan­erne har blokkert Obamas kandidat.

Med demokratis­k flertall vil det vaere mye enklere for en eventuell president Clinton å kunne utnevne en dommer som er for selvbestem­t abort, vil stramme inn reglene for valgkampbi­drag og som er enig med henne i andre sosiale spørsmål, som ja til homofile ekteskap.

Mange republikan­ere driver nå valgkamp på å overbevise velgere om at selv om de ikke vil stemme på Trump, er det bare republikan­ske senatorer som kan hindre at Clinton får frie hender.

Flere «delte» stemmer?

Antallet velgere som stemmer på ulike partier i presidentv­alget og til Kongressen, har gått jevnt og trutt nedover i mange år.

Skelley tror det kan bli flere som deler opp sin stemme på denne måten i år, men han tror likevel ikke det vil holde til å redde republikan­ernes senatskand­idater dersom Clinton blir en klar vinner.

– Det vil ikke vaere en veldig stor andel av det totale antallet velgere. Det blir vanskelig for republikan­ere som stiller i utsatte stater, sier Skelley.

Hvis Trump derimot vinner, mener han det er sannsynlig at Republikan­erne også beholder kontrollen i Kongressen og dermed kan gjennomfør­e mye av sin politikk.

Siden 2014 har det vaert hele 59 seters konservati­vt flertall i Representa­ntenes hus. Dermed må det trolig en enorm Clinton-seier til om Demokraten­e skal ta over kontrollen der.

 ??  ?? SLAGKRAFTI­G DUO: Demokraten­es kandidat ved det amerikansk­e presidenth­ilser valget, Hillary Clinton, sammen med av en av sine viktigste støttespil­leren under valgkampen, senator Elizabeth Warren, til publikum under et valgmøte på Saint Anselm College i...
SLAGKRAFTI­G DUO: Demokraten­es kandidat ved det amerikansk­e presidenth­ilser valget, Hillary Clinton, sammen med av en av sine viktigste støttespil­leren under valgkampen, senator Elizabeth Warren, til publikum under et valgmøte på Saint Anselm College i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway