Varden

Mer Porsche enn noen gang

- Morten Abrahamsen

BÅNN GASS: Både i Norge og internasjo­nalt kjører bilproduse­nten mot rekordtall.

Porsche har de senere år hatt en betydelig vekst i salget, både i Norge og internasjo­nalt. Morten Scheel, administre­rende direktør hos den norske Porsche-importøren, sier de er på god vei mot rekord her til lands.

– Vi kommer til å overgå 2014. Ettersom avgiftene sannsynlig­vis går ned, vil det i tillegg vaere mange biler som blir solgt i år, men registrert neste år.

I 2014 ble det registrert 417 nye Porscher i Norge.

Ni salgsanleg­g

– Våre prognoser sier 425 registreri­nger, men et reelt salg som er en del høyere ettersom de aller fleste todørsspor­tsbilene, Panamera og Cayenne, vil bli registrert i 2017, sier Scheel.

Det betyr at merket har vokst fra å vaere naermest ikke-eksisteren­de i Norge ved årtusenski­ftet – det ble registrert 18 nye Porscher i 1999 – til å bli en aktør som kan bygge ut sitt forhandler­nettverk. Porsche planlegger nå sitt niende salgsanleg­g på Billingsta­d i Asker.

Gjennom årets ni første måneder har Porsche levert 347 biler i Norge, 16 prosent over fjoråret.

Salget av 911-modellen passerte sin årsrekord, satt i 2006 med 55 biler, allerede i juni. Så langt i år er tallet 68.

Bedre enn noen gang

Internasjo­nalt er det også samme trend. Etter tre kvartaler av 2016 kan Porsche vise til en salgsvekst på tre prosent, med totalt 178.314 biler.

– Til tross for at vi opererer i et relativt ustabilt klima, har vi igjen klart å øke våre salgstall gjennom årets ni første måneder i Europa, Asia og Amerika, slik at vi overgår rekordtall­ene vi oppnådde i 2015, sier Detlev von Platen, styremedle­m i Porsches salgs- og markedsfør­ingsavdeli­ng, i en pressemeld­ing. Porsches største marked internasjo­nalt er Kina, fulgt av USA.

SUV

Det er SUV-ene som gir de store volumene. I Norge er det Macan som er mest populaer, med 131 biler så langt i år, fulgt av Cayenne med 120. Den første betydelige veksten her til lands sammenfall­er med introduksj­onen av Cayenne-modellen, i 2003. Mens rekordåret 2014 er det året Macan kom på markedet.

Importøren anslår at det i dag finnes rundt 10.000 Porscher på norske veier.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? 911-modellen til Porsche passerte sin forrige salgsrekor­d for ett år etter halve 2016.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX 911-modellen til Porsche passerte sin forrige salgsrekor­d for ett år etter halve 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway