Varden

«Det er et høll i lufta»

Det het diktet Stian Johansen skrev da Frode Johnsen ga seg. Nå utgir han ny diktbok om Odd.

- SKIEN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

UNDERDOGGE­NS UPPERCUT:

«det er et høll i lufta/men vi vil stige igjen/som Frode Johnsen/ vi stiger alltid igjen/som Frode Johnsen»: Slik avslutter diktet som sto på trykk i Varden i november 2015. Diktet er med i den nye samlingen.

«Alltid oppover»

«aldri helt tilfreds/det er glimtene, øyeblikken­e, som holder det hele i gang år ut og stolpeskud­d inn/som å avgjøre på overtid mot et lag som blir kjefta på av kjetil rekdal/eller i en kamp hvor odd har blitt bortdømt/eller å score på frispark fra ruud-distanse/på falkum mot dortmund/sånne øyeblikk»

Dette verset avslutter diktet «alltid oppover – uansett», og den nye samlingen «Underdogen­s undercup».

AErlighet og kjaerlighe­t

– Diktene handler om det å vaere supporter. Jeg vil gi et mer aerlig bilde på det å vaere supporter, aerlighet og kjaerlighe­t. Det handler hele tiden om å vaere best i verden. Få lag kan vaere best hele tiden, det er mange skuffelser. Men man vil «alltid oppover», selv når laget er med i medaljekam­pen, smiler Odd-patriot og forfatter Stian Johansen.

Hvem hadde trodd det?

Stian Johansen ga ut «Dikt om Odd» i 2011, i et opplag på 200. Det er utsolgt,- og etterspurt. Han har tatt med de beste diktene derfra til den nye samlingen. «Underdogge­ns uppercut» gis ut i et opplag på 400. Heftet er i salg på Odds nettside og i klubbens to utsalg. Under kampen mot Sogndal førstkomme­nde søndag er den i salg i kioskene. Da blir det opplesning før kampen også.

Tittelen på samlingen forklarer Stian slik:

– Hvem hadde trodd for ti år siden at Odd er der de er i dag?

Onsdag var første gang Stian Johansen entret banen på Falkum, men tribunen har han slitt.

– Første gang, 12. juni 1985, var jeg med faren min på 3. runde kamp mot Pors, forteller han. Stian kom tilbake til Skien i fjor etter å ha bodd noen år i Oslo. Da han bodde der dro han til Skien på hjemmekamp­ene.

Noen bortekampe­r er det blitt også. Han husker godt bussturen til Haugesund i 2007. Start i Skien kl. 06 og tilbake kl. 03. Med tap i bagasjen. «opp og ned/og bomturer/trøstespis­e bensinstas­joner hjem fra bortekampe­r/ i nedrykk- og nestenseso­nger», beskriver slikt.

Forstå fotballen bedre?

Odd er antagelig det eneste laget med egen hoffpoet. Odds direktør, Einar Håndlykken, synes det er en «rar og gøy ting».

– Fotball kommer under «utvidet kulturtilb­ud», dette må jo vaere «innvia kulturbegr­ep». Fotball er hjerte og liv, det er følelser. Det samme er litteratur­en. Man må ikke vaere fotballtil­henger for å lese diktene. Kanskje noen av de siste vil forstå mer av fotballen etter å ha lest diktene?, spør direktøren med et smil.

Skal vi kalle det en nettkjenni­ng?

 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? Det heter Stian Johansens diktsam ling om Odd. Her er han for førstegang utepå banen, tribunen kjenner han godt.
FOTO: HELGE OTTESEN Det heter Stian Johansens diktsam ling om Odd. Her er han for førstegang utepå banen, tribunen kjenner han godt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway