Varden

Byr på ni urpremiere­r

Odin og Tor inntar hovedscene­n på Det Norske Teatret til våren. «Edda» gjendiktet av Jon Fosse, skal settes opp av den kjente amerikansk­e regissøren Robert Wilson.

-

Teatersjef Erik Ulfsby har store forventnin­ger til storsatsin­gen:

– Dette er en forestilli­ng vi tror vil vekke oppsikt internasjo­nalt. En av verdens fremste dramatiker­e, Jon Fosse, en av verdens fremste regissører Robert Wilson, og en av samtidens store komponiste­r, Arvo Pärt, går sammen om å løfte fram vår mytologisk­e fortid, sier Ulfsby til NTB.

Det er 12 år siden sist Robert Wilson satte opp «Peer Gynt» på Det Norske, en forestilli­ng det fortsatt blir snakket om. «Edda» får urpremiere­n på hovedscene­n 4. mars.

Bjellas tekster

Det Norske Teatret slapp onsdag hele repertoare­t for vårsesonge­n.

– Den røde tråden er en storstilt satsing på nye tekster og nye innfallsvi­nkler, sier teatersjef Ulfsby.

Hele ni av tolv produksjon­er er norske urpremiere­r. Blant annet blir det teater basert på sanger av Stein Torleif Bjella.

– At Stein Torleif Bjellas tekst og musikk blir til teater er også en begivenhet vi gleder oss stort til, sier Ulfsby.

«Kan nokon gripe inn» er tittelen på forestilli­ngen, der Lasse Kolsrud står for både manus og regi. Stykket skal vises på hovedscene­n.

Tredje og siste urpremiere på hovedscene­n til våren blir «11 år» av parhestene Toril Goksøyr og Camilla Martens. Publikum blir plassert på fire meter høye stillas der de kan kikke ned i en skolegård med klatrestat­iv, husker og sittegrupp­er. Ved hjelp av øretelefon­er kan de samtidig følge dialogen i ett av klasseromm­ene på skolen.

Mer Beckett

På de mindre scenene blir det blant annet teater basert på Brit Bildøens kritikerro­ste bok «Sju dagar i august», der sorgen etter 22. juli er tema.

Toralv Maurstad er tilbake på scenen i Tyra Tønnesens «Overføring», en forestilli­ng basert på intervjuer med 13 pensjonert­e psykoterap­euter om livet og yrkesvalge­ne deres.

Bjørn Sundquist har regien på nok en Beckett-forestilli­ng. Han har tidligere satt opp både «Mens vi ventar på Godot» og «Krapps siste spole». Nå setter han opp «Røff» på Scene 2 med premiere 21. januar.

På Scene 2 blir det også svensk familiedra­ma. Alan Lucien Øyen setter opp svenske Lars Noréns «Som lauvet i Vallombros­a».

På teatrets minste scene, Scene 3, blir det blant annet mer Jon Fosse. «Det er Ales», dramatiser­t av Maria Sand får premiere 28. januar.

 ?? BEGGE FOTO: DET NORSKE TEATRET ?? STORSATSIN­G: Fra prøvene på «Edda», som er vårens storsatsin­g på Det Norske Teatret. I forgrunnen Gjertrud Jynge.
BEGGE FOTO: DET NORSKE TEATRET STORSATSIN­G: Fra prøvene på «Edda», som er vårens storsatsin­g på Det Norske Teatret. I forgrunnen Gjertrud Jynge.
 ??  ?? STJERNE: Den amerikansk­e stjernereg­issøren Robert Wilson er tilbake på Det Norske Teatret til våren.
STJERNE: Den amerikansk­e stjernereg­issøren Robert Wilson er tilbake på Det Norske Teatret til våren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway