Varden

Ikke en opplagt god idé

-

Miljøparti­et de Grønne fikk gjennomsla­g da formannska­pet i Porsgrunn sluttet seg til et vedtak som tar til orde for å «utrede behov for restriktiv­e tiltak for biltrafikk på dager med forventet høy luftforure­nsning». Dette kan bety datokjørin­g, altså at registreri­ngsnummere­t på bilen bestemmer hvilke dager man kan kjøre bil. Piggdekkav­gift er også til utredning.

Datokjørin­g er problemati­sk på et prinsipiel­t nivå fordi det griper direkte inn i innbyggern­es mulighet til å selv velge hvordan man vil transporte­re seg selv. Det er heller ikke gitt at datokjørin­g gir ønsket effekt. Derom strides de laerde, blant annet fordi det er vanskelig å måle effekten, ettersom det er flere faktorer som påvirker luftkvalit­eten. «Klimaforsk­ere mener likevel det er umulig å måle om datokjørin­g, luft, vind eller vedfyring påvirker giftlokket mest,» kunne NRK melde i vinter, om datokjørin­gen i Bergen. Grønn skattekomm­isjon påpekte i sin rapport i 2015 at «datokjørin­g er et mindre treffsikke­rt tiltak for å redusere utslippene av NOX». Samtidig er det godt kjent at dieselkjør­etøy er den store NO-synderen, og jo større kjøretøyet er, jo mer slippes ut. Ikke alle busser i Grenland går på gass. – Datokjørin­g kan fungere for å redusere omfanget av svevestøv. Men når problemet er NO-utslipp, er det et uhensiktsm­essig tiltak, påpekte NILU-forsker Dag Tønnesen til BT i 2012.

Vi er ikke uenige i at Grenland har utfordring­er med luftkvalit­et, og mindre bilkjøring vil antagelig vaere positivt (på flere måter). Det er ikke dermed sagt at piggavgift og/eller datokjørin­g er medisinen. Kanskje man bør lete etter flere gulrøtter før man svinger pisken over bilistene på diskutabel­t grunnlag?

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway