Varden

Ga 17,5 millioner for skjaergård­sidyll

Eiendommen på Røsholmen i Kragerøskj­aergården ble solgt for 17,5 millioner kroner under forutsetni­ng av at kjøperen fikk fritak for boplikten.

- KRAGERØ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

– Eiendommer i skjaergård­en over ti millioner kroner har vaert nesten umulig å selge i en lenger periode. Nå ser vi større interesse for disse eiendommen­e, sier Bjørn Helliksen i Privatmegl­eren i Kragerø.

Han administre­rte salget av den 22 mål tomten på Røsholmen, med 250 meter strandlinj­e vendt mot Jomfruland. Det er to bryggeanle­gg på tomta, som har en 150 kvadratmet­er stor bolig pluss uthus og et anneks.

Prisantydn­ing: 22 millioner

Eiendommen hadde en prisantydn­ing på 22 millioner kroner, men kunne ikke markedsfør­es som fritidsbol­ig siden eiendommen er underlagt boplikt.

– Det er en utfordring, og kjøpet hadde en forutsetni­ng for at kjøperen fikk fritak av boplikten.

Det var Runar Larsen og Marianne Kaalstad som solgte eiendommen, til Willy og Marianne Pettersen.

I høst godtok Kragerø kommune, ved hovedutval­get for samfunn, fritak for boplikten.

– I kommunepla­nens arealdel har det vaert lagt opp til en praksis der det kan gjøres unntak fra vilkåret om fast bosetting på øyene i skjaergård­en som er uten offentlig kommunikas­jon, heter det i vedtaket.

– Flere interesser­te

Bjørn Helliksen ved Privatmegl­eren mener det ble en god pris på eiendommen på Røsholmen, med forutsetni­ngene om at kommunen måtte godkjenne fritak for boplikt.

Det ble ingen budkrig på eiendommen, selv om det var flere som var interesser­t og var på visning.

– Interessen for de dyrere fritidseie­ndommene i skjaergård­en er økende. Det har nesten vaert lav interesse for eiendommer over ti millioner kroner de siste årene, men vi har nå flere på listen

FRITAK:

over interesser­te og flere eiendommer som kommer ut for salg fram mot våren.

Boplikt

Helliksen hadde ønsket velkommen en større forutsigba­rhet ved salg av eiendommer med boplikt på øyer i skjaergård­en der det ikke er daglig fergedrift.

– Vi kan ikke forskutter­e noe og gir ingen garantier for fritak på boplikt. Innvilgels­e av fritak gjøres ved at en evt. kjøper må søke kommunen. Dette gjelder et fåtall eiendommer i skjaergård­en og vil uansett aldri kunne bli markedsfør­t som en fritidseie­ndom på Finn.no, men hadde vi hatt retningsli­njer fra kommunen rundt dette ville vi bedre kunne informere markedet. Det kan vaere en utfordring i salgsprose­ssen.

Rådgiver for konsesjone­r i Kragerø kommune, arealplanl­egger Sveinung Aas, sier det ikke er på dagsorden å endre konsesjons­vilkårene (boplikt) i kommunen.

– Søknader om fritak for konsesjon blir vurdert av politikern­e i hvert enkelt tilfelle. Selv om det er en praksis å vurdere fritak der det ikke er offentlig kommunikas­jon, er det ikke noen automatikk for dette.

 ??  ?? RØSHOLMEN: Eiendommen på på 150 kvadratmet­er. Røsholm
RØSHOLMEN: Eiendommen på på 150 kvadratmet­er. Røsholm
 ??  ?? Eiendommen har fått fritak for boplikten i Kragerø kommune.
Eiendommen har fått fritak for boplikten i Kragerø kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway