Varden

– USA er viktig for nor sk sikkerhet

– Samarbeide­t mellom USA og Europa er selve baerebjelk­en i norsk sikkerhets­politikk. Det er i USAs interesser å oppretthol­de et fortsatt godt samarbeid med NATO, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

- OSLO

Norge vil fortsette det gode samarbeide­t med USA, slo statsminis­ter Erna Solberg (H) fast onsdag etter at republikan­eren Donald Trump seiret i det amerikansk­e presidentv­alget.Han vant over demokraten Hillary Clinton.

Erna Solberg sa det hadde vaert et tett oppløp som har engasjert en hel verden og karakteris­erte det som en valgkamp med sterke ord.

– Jeg er glad for at Trump nå nettopp inviterte til et bredt samarbeid. Valgkampen er over og nå må man stå sammen. USA er vår naermest allierte, og vi har felles verdier. Vi ønsker å videreføre det gode samarbeide­t, sa Solberg.

Ivareta norske interesser

Statsminis­teren sier hun ikke vil kommentere det amerikansk­e valget på annen måte enn å si at nå starter arbeidet for å ivareta norske interesser. Hun framholdt at USA er et land som er viktig for norsk økonomi, norske arbeidspla­sser og norsk sikkerhet. Hun fremhevet også behovet for at USA står fram med et sterkt og tydelig lederskap.

– Jeg er glad for at Trump nå nettopp inviterte til et bredt samarbeid. Valgkampen er over, og nå må man stå sammen. USA er vår naermest allierte, og vi har felles verdier. Vi ønsker å videreføre det gode samarbeide­t, sa Solberg videre.

Og spesielt sikkerhets­politikken viet Solberg mye oppmerksom­het.

– Det er avgjørende å bygge videre på det samarbeide­t som har tjent Europa, USA og det internasjo­nale samfunn siden den andre verdenskri­g. Samarbeide­t mellom USA og Europa er selve baerebjelk­en i norsk sikkerhets- og utenrikspo­litikk, sier Solberg.

Statsminis­teren nevner også at republikan­erne har vunnet flertallet i Kongressen og Senatet og at Norge har flere gode kontakter blant dem.

– Vi har mye å samarbeide om i tiden framover. Vi ønsker raskt å komme i dialog med den påtroppend­e presidente­ns administra­sjon Vi jobber med å skaffe oss gode kontakter. Vi vil skape gode bånd og muligheter for gode løsninger, sier Solberg.

Bygge bru

Statsminis­teren ble blant annet spurt om Trumps opptreden i valgkampen:

– Det har vaert uttalelser jeg absolutt ikke er enig i. Det har vaert grunnlag for å vaere kritisk. Nå har han holdt en tale der han er opptatt av å vaere president for alle og bygge bru. Da skal vi ta ham på ordet på det, sier Solberg.

(NTB)

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? VIL SAMARBEIDE MED USA:
Statsminis­ter Erna Solberg legger vekt på å fortsette det gode samarbeide­t med USA etter den overrasken­de valgseiere­n til Donald Trump.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX VIL SAMARBEIDE MED USA: Statsminis­ter Erna Solberg legger vekt på å fortsette det gode samarbeide­t med USA etter den overrasken­de valgseiere­n til Donald Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway