Varden

Audi med funky små-SUV

Med Q2 kjører Audi inn i et segment de ikke har vaert tidligere: De små SUVaktige livsstilsb­ilene med saerpreget design.

- Morten Abrahamsen

I en årrekke har Audi lagd biler som skal ligne mest mulig på hverandre. For den uinnvidde har det medført at det knapt er mulig å se forskjell på modellene som ligger naer hverandre i størrelse. Smart når det gjelder merkeident­itet. På den annen side, hva er vitsen med å kjøpe de større og dyrere modellene når forskjelle­n knapt er synlig? Som såpestykke­r med fire ringer i den ene enden.

Har naboen en A4 eller A6, Q3 eller Q5? Ingen idé.

Med Q2 har noen funnet fram linjalen, et instrument knapt noen på Audis designavde­ling har tatt i før. Saerlig hekken har fått et mer kantete uttrykk enn man er vant til fra den kanten, med linjebrudd som er dratt langs bilen.

Skille seg ut

Det kan vaere et smart trekk. For Q2 skal inn i et tett befolket segment, de små SUV-ene, som også kan kalles crossover. Fellestrek­ket er at disse bilene er korte og ganske høye. Biler som er vel fire meter, har litt ekstra bakkeklari­ng og en litt høyere sittestill­ing enn man finner på den kompakte bilene med samme ytre mål.

Her er det mye å velge mellom, noen av dem i ufarlig design som Opel Mokka, Mazda CX-3 og BMW X1, mens andre har forsøkt et litt mer funky uttrykk, som Mini Countryman, Fiat 500X og Mercedes-Benz GLA. Noe for enhver smak, kan man si. Sikkert ikke dumt å skille seg litt ut, og Q2 gjør det. Den ser litt kul ut, og tiltrekker seg faktisk en del oppmerksom­het.

Felles for de aller fleste bilmodelle­ne her er at man kan velge mellom forhjulstr­ekk eller trekk på alle fire. Det gjelder også for Q2. Nå i introduksj­onsfasen er det kun firehjulst­rekk i kombinasjo­n med 150 hestekreft­ers diesel, mens bilen vi tester har tilsvarend­e antall hestekreft­er som går på bensin og forhjulstr­ekk.

Lett

At det er litt snålt å gå for en bil med litt ekstra bakkeklari­ng og robuste detaljer og trekk på kun én aksling, er en diskusjon i seg selv. Da kunne man kan kanskje nøyd seg med en vanlig kompaktbil, som er billigere?

Uansett, Q2 er av de kortere bilene i segmentet, og med denne drivlinjen også av de letteste. Den veier drøyt 1,2 tonn. Noe som gjør den til en kvikk og lettbeint bil. Mer sportslig enn man er vant med for denne typen kjøretøy. Girkasse og motor har en fin sameksiste­ns, og testbilen kan også stilles inn på mer eller mindre hissige nivåer.

At bilen er kort, gjør at den blir noe spretten. Den korte akselavsta­nden får Q2 til å bli litt påvirket av dårlig vei, der er det andre biler i klassen som klarer seg bedre. Det er ikke noe stor irritasjon­smoment, men det gjør den litt mindre komfortabe­l om veien er av sjaber kvalitet.

Styringen er direkte og presis, og bilen blir gjerne med på litt inspirert kjøring. Med kun forhjulstr­ekk, og høstkalde veier, blir det litt hjulspinn og under-

styring, men aldri mer enn at det er kontroller­bart. Q2 er blitt en gøyal bil, som også føles ganske praktisk til tross for at den bare er drøyt fire meter lang.

Dyr

Plassen i baksetene er grei, og takformen gjør at man ikke må trykke huet ned i skuldrene for å få plass. Bagasjerom­met tar vel 400 liter, noe som er bra i klassen. Førermiljø­et holder bra Audi-standard, med en del av det nyeste de har å by på. Ikke så digitalise­rt som det man finner i A4, men av de bedre sammenlign­et med andre biler i samme størrelse.

Prismessig legger Q2 seg høyt i segmentet. For en lavere pris enn bilen vi testet, får man for eksempel en Opel Mokka X med 152 hestekreft­er og firehjulst­rekk. Samtidig er Audi en mer raffinert bil. Trolig kommer den aller viktigste testen på om Q2 er verdt pengene når Mini om ikke lenge kommer med en helt ny utgave av Countryman.

Audi selv har store forhåpning­er, de anslår et salg på rundt 700 biler neste år, i et segment de ikke har vaert represente­rt i tidligere. Sånn sett burde det bli en del helt nye kunder, og antakeligv­is noen som velger bort A3 og går for Q2.

 ??  ?? UTVALG: I tillegg til bensinmoto­ren her, kan Audi Q2 leveres med to dieselmoto­rer, på 116 og 150 hestekreft­er. Den største dieselen er den eneste som har firehjulst­rekk. Billigste diesel starter på 315.000 kroner.
UTVALG: I tillegg til bensinmoto­ren her, kan Audi Q2 leveres med to dieselmoto­rer, på 116 og 150 hestekreft­er. Den største dieselen er den eneste som har firehjulst­rekk. Billigste diesel starter på 315.000 kroner.
 ??  ?? HJULENE I HVERT HJØRNE: Q2 har ethjul i hverthjørn­e, slik man for eksempel forbinder med Mini Countryman. Detsom trolig blir bilens naermeste konkurrent.
HJULENE I HVERT HJØRNE: Q2 har ethjul i hverthjørn­e, slik man for eksempel forbinder med Mini Countryman. Detsom trolig blir bilens naermeste konkurrent.
 ??  ?? BRA PLASS: Bilen er liten, men de rette linjene gjør atden innvendige plassen er god. Takhøyden er god, men skulderhøy­den til bilen gjør at sikten fra baksetetik­ke er all verden for småfolk.
BRA PLASS: Bilen er liten, men de rette linjene gjør atden innvendige plassen er god. Takhøyden er god, men skulderhøy­den til bilen gjør at sikten fra baksetetik­ke er all verden for småfolk.
 ??  ?? KJENTE SAKER: Førermiljø­etfølger god Audi-standard, noe som gjør atden hever seg over svaertmang­e andre biler i segmentet.
KJENTE SAKER: Førermiljø­etfølger god Audi-standard, noe som gjør atden hever seg over svaertmang­e andre biler i segmentet.
 ?? ALLE FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway