Varden

En vei ut av tunnelen?

Per-Mathias Høgmos landslag er i en tunnel tilsynelat­ende uten ende. Noen av spillerne har ikke bare sett lyset i andre enden av sine metaforisk­e tunneler, de soler seg i det.

- BERLIN

– For min egen del leker livet litt nå. Jeg kjenner meg veldig bra, har godt med selvtillit, og fotballen går veldig bra, sier Tarik Elyounouss­i til NTB.

Da han kom seg ut av Hoffenheim-tunnelen, var det til et stjerneliv i Olympiakos.

28-åringen har 39 landskampe­r og ni mål. Bare to i dagens tropp har flere landskampe­r, og ingen har scoret så mange mål for Norge. Men i halvannet år har tallene stått stille for Elyounouss­i, som havnet langt utenfor førstelags­varmen i sin tyske klubb.

Nå scorer han hyppig for det beste laget i gresk toppserie og har banket hardt nok på landslagsd­øra til at Høgmo åpner den.

– Spillere som scorer til daglig i sine klubber er vi helt avhengige av. Der har det vaert for ustabilt det siste året. Tarik har meldt seg på, og derfor er han her.

Elyounouss­i kan også bidra med personlig erfaring om hvordan man vender motgang til medgang.

– Fotballen går opp og ned. Det gjelder å laere av nedturene man får. Det kan vaere en fin og nyttig erfaring også når det ikke går som man vil, sier han.

Forbildet Jarstein

En annen som har vendt motgang til medgang er Rune A. Jarstein, som fra langvarig benketilva­erelse i klubb- og landslag er blitt en av Bundesliga­s stødigste og mest anerkjente målvakter, og soleklart førstevalg for Norge.

– Rune skal ha stor honnør for måten han håndterte motgangen. Han brettet opp ermene, trente mest og trolig best. Han lot seg ikke affisere av at ting ikke gikk hans vei, men var tydelig på hva han ville. En forbilledl­ig måte å takle motgang på, er attesten fra Høgmo.

– Alle opplever motgang i løpet av en karriere. Det er bare å jobbe videre, for plutselig løsner det. Det er det vi håper skal skje for landslaget nå, sier Jarstein.

– Jeg tror denne gruppa er veldig sterk. Alle er klar over at vi må levere bedre enn vi har gjort, og på trening ser det veldig bra ut. Utenfor banen er det godt humør, og gutta koser seg. Jeg har en veldig god følelse.

Positiv energi

Mats Møller Daehli har kjempet seg tilbake fra en alvorlig og langvarig skade og er også klar til å hjelpe landslaget igjen.

– Jeg har tenkt å komme inn med energi og gjøre det jeg kan for å hjelpe laget. Det har vaert litt negativite­t rundt landslaget og ikke så bra resultater. Da er det bare en måte å snu det, og det er å vinne kamper, sier han.

Elyounouss­i mener at alle med gode opplevelse­r fra hverdagen må ta med seg det inn i samlingen for å bidra til å ta landslaget ut i lyset.

– Det er viktig å ta med seg energi inn i gruppa. For eksempel kan Rosenborg-gutta ta med følelsen over å vaere seriemeste­r, og vi som har lyktes i klubbene i det siste kan ta med det. Det gjelder å dra med seg det positive og skape en fin energi.

Holder Jarstein nullen fredag, og Elyounouss­i scorer sitt 10. landslagsm­ål, kan Høgmo plutselig måtte skygge for øynene. (NTB)

KLAR:

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Mats Møller Daehli med optimisme på treningen i Berlin onsdag. Unggutten har kjempet seg tilbake fra en langvarig skade.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Mats Møller Daehli med optimisme på treningen i Berlin onsdag. Unggutten har kjempet seg tilbake fra en langvarig skade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway