Varden

Mestermøte i toner

Sondre Bratland og Iver Kleive gjestet Drangedal kirke i vinterkuld­e og blåste varme både i kirkeorgel­et og publikum. Et mestermøte i gamle toner.

- ▶Aslak Thorsen aslak.thorsen@varden.no

Det er lenge siden de to har vaert på turné nå, men de har gitt konserter sammen i 35 år – helt siden Sondre trådde ut av hobbystadi­et.

Siden den gang har Sondre besøkt over 700 kirker, så han har vel en uoffisiell Norges-rekord. Onsdag besøkte folkesange­r og organist skogsbygda Drangedal i vinterskru­d, og brakte musikalsk varme til bygdefolke­t.

– Jeg er en visesanger som synger salmer, sier Sondre. Sammen med Iver Kleive sørget han for en stor konsertopp­levelse i Drangedal kirke.

– Jeg må innrømme at den digitale tid har nådd orgel-verdenen. Det er utrolig så bra lyd vi får ut av et moderne digitalt orgel. Det passer ypperlig for mindre kirker og kapell. Nå har jeg bøyd meg og til og med kjøpt et digitalt orgel privat – til å ha i stua hjemme, forteller Iver Kleive begeistret. Han tok ut vakker musikk fra de børstede stålpipene – fra de vâreste fløytetone­r til hele registeret­s overvelden­de styrke.

Røtter

Konserten blander europeisk kirkeorgel og musikk med røtter i Norges religiøse folketoner. Kontraster i samspill. Hva har koraler og folketoner felles?

Sondre Bratland er vår fremste tolker av religiøse folketoner og Iver Kleive regnes som vår største orgelmeste­r og det digitale orgelet i Drangedal kirke lyder i all sin prakt under Iver Kleives fingre og føtter.

Hele landet

Han har laget arrangemen­ter til folketoner i denne konserten, som i to store sveip har dekket hele Norge. De startet i Alta i Finnmark og har besøkt seg nedover vårt langstrakt­e land. Etter Drangedal gjenstår Osen kirke i Trøndelag og Adventkirk­en i Bergen.

Turnéarran­gøren Strandskog­en er kjempeforn­øyd med mottakelse­n, som har vaert storveies overalt de har kommet. Spennende klanger og brus rundt Bratlands folketoner. Iver Kleive har ikke glømt sin Bach – det er frodig så det holder.

Åpningen med mektige Toccata i d-moll går over i «Jesus Frelser, vi er her» og veksler videre mellom salmer og Bach-arrangemen­ter. Konserten rundes av med Brorson og Wexels, og så Kleives Toccata over «Store Gud vi lover deg». Til sist den alle ventet på: «Gje meg handa di».

 ?? BEGGE FOTO: ASLAK THORSEN ?? KIRKENS FOLKEMUSIK­K: – Sondre Bratland trollbandt sitt publikum med kirkens folkeviser i Drangedal. Han vekslet folketone-sangen med Iver Kleive på orgel og ga publikum en helaftens konsert på en alminnelig november-onsdag.
BEGGE FOTO: ASLAK THORSEN KIRKENS FOLKEMUSIK­K: – Sondre Bratland trollbandt sitt publikum med kirkens folkeviser i Drangedal. Han vekslet folketone-sangen med Iver Kleive på orgel og ga publikum en helaftens konsert på en alminnelig november-onsdag.
 ??  ?? DIGITALT ORGEL: – Den digitale verden har nådd kirkeorgle­ne. Dette er flott lyd som passer i mindre kirker og kapell, sier organist Iver Kleive.
DIGITALT ORGEL: – Den digitale verden har nådd kirkeorgle­ne. Dette er flott lyd som passer i mindre kirker og kapell, sier organist Iver Kleive.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway