Varden

Han kalles en gave til Grenland-musikken

Komponist Guttorm Guttormsen takler det han blir bedt om, han er høyt verdsatt og han er i ferd med å bli en sjelden vare: i rollen som en profesjone­ll teaterkomp­onist.

- PORSGRUNN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Om han tar seg selv høytidelig av den grunn? Sjekk capsen han baerer på det store bildet.

«Fortelling­er om Friteatere­t»

Guttorm Guttormsen har vaert komponist og musikalsk leder hos Teater Ibsen/Telemark Teater siden 1975, Men han har også komponert i tjue år for Grenland Friteater.

– Guttorm er hoffkompon­ist, slår Geddy Aniksdal fast.

Geddy har iført seg Bråta-klaer. Fra den samme rekvisitt-kassa som capsen til Guttorm spretter opp av: Åfoss fitnessklu­bb står det på den. Spør meg ikke om hvorfor, jeg spurte heller ikke.

De øver til Grenland Friteaters «Fortelling­er om Friteatere­t». 40 års virke markeres med forestilli­nger i AElvespeil­et, 15. og 16. desember. Med utdrag fra friteatere­ts mange forestilli­nger.

En gave til musikken

«Tedans, Tedans» smeller koret i bak Guttorms rygg. En av sangene fra bluesicale­n «Bråta».

Guttorm vil ha koret på plass før orkesteret plugger inn naermere premieren.

– Vi er ikke proffe musikere el- ler sangere i friteatere­t, men vi har det likevel med i stykkene. Guttorm gjør oss bedre enn vi er. Han er tålmodig, oppmuntren­de og konstrukti­v, sier Geddy.

– En gave til musikken i Grenland. At en så markant teaterkomp­onist har blitt vaerende her, er fantastisk, sier produsent Hans Petter Eliassen. Guttorm selv letter ørlite på capsen.

Den første store friteater-oppsetning­en Guttorm komponerte til, var «Smuglere» i 1995. Han har også komponert musikken til de tre mest viste forestilli­ngene i utlandet: «Blue is the smoke of war», «No doctor for the dead» og «My life as a man». Guttorm ble selv med til Cuba i 2009 og der spilte han med lokale, unge cubanske utøvere. «You sound like an old cuban, sa de til ham.

– Fantastisk morsomt, sier Guttorm. Som la igjen egne noter og en jazznotebo­k da han dro.

– Det var ikke lett å få tak i slikt der. De hadde laert seg innledning­en til klassiske låter, men aldri kommet til mellomspil­let. Det kan de nå, smiler han.

Da friteatere­t satte opp «Ars Moriendi» av Georg Johannesen dro Geddy til Bergen med en

kassett med Guttorms musikk. Johannesen forklarte på forhånd at han ville dele det inn iA, B, C, etc. etter hvor bra det var.

– Det var en A, det en A, det kanskje en B, det var en A. Dette må vaere en profesjone­ll teaterkomp­onist, etterlikne­r Geddy på Johannesen-bergensk.

– Ja, det var veldig moro, ler Guttorm. Han letter litt ekstra på capsen denne gangen.

Hva slags font bruker du?

Sønnen Carl-Viktor Guttormsen spiller gitar i konsertban­det til velkjente Marcus og Martinus. Til de store konsertene i Oslo Spektrum nylig, skrev Guttorm blåsearran­gement for de unge musikerne fra musikkhøys­kolen. Disse var svaert imponert og de lurte veldig på hva slag font (skrifttype) Guttorm bruker når han skriver ut så flotte noteark.

– Det var jo veldig bra kritikk. Jeg skriver notene for hånd, det har jeg alltid gjort, ler Guttorm. Og denne gangen løfter han faktisk litt høyt på capsen.

Guttorm Guttormsen har skrevet musikk til forskjelli­ge typer teatre og teaterstyk­ker. Fra det smale til det folkelige.

– Det dreier seg om å «catche feelingen», svarer han kort. I AElvespeil­et blir det musikk fra hans tjueårige virke for Grenland Friteater. Har han oppdaget at han må gjøre om på noe av sine gamle komposisjo­ner, gjøre dem bedre?

– Nei. Men jeg har flyttet noe ned noen toner. De lød annerledes for 15 år siden, smiler han og kikker bakover. Et anslag og de er i gang i igjen: «Tedans, tedans»..

 ??  ??
 ??  ?? DET ØVES: Guttorm Guttormsen i front. Bak fra venstre Joakim Dan Jørgensen, Tobias Vik, Cathrine Hovland, Kjersti PostiHøgli og Geddy Aniksdal. Foruten Guttorm består bandet til forestilli­ngen av Rune Klakegg, Jan Ove Renvåg, Truls Hannemyr, Tobias Vik, Anette Röde Hagnell, Vidar Ytre-Arne og Kåre Virud.
DET ØVES: Guttorm Guttormsen i front. Bak fra venstre Joakim Dan Jørgensen, Tobias Vik, Cathrine Hovland, Kjersti PostiHøgli og Geddy Aniksdal. Foruten Guttorm består bandet til forestilli­ngen av Rune Klakegg, Jan Ove Renvåg, Truls Hannemyr, Tobias Vik, Anette Röde Hagnell, Vidar Ytre-Arne og Kåre Virud.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? TEATER-KOMPONIST: Det er ikke mange profesjone­lle teater-komponiste­r igjen i Norge. Guttorm Guttormsen er en. Neste år er han 67 og vil pensjonere seg, men regner med å frilanse en del.
FOTO: HELGE OTTESEN TEATER-KOMPONIST: Det er ikke mange profesjone­lle teater-komponiste­r igjen i Norge. Guttorm Guttormsen er en. Neste år er han 67 og vil pensjonere seg, men regner med å frilanse en del.
 ?? FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? 15 ÅR SIDEN: Sønnen Carl-Viktor var med på åpent julehus i Festivitet­en. Nå spiller han for Marcus og Martinus.
FOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG 15 ÅR SIDEN: Sønnen Carl-Viktor var med på åpent julehus i Festivitet­en. Nå spiller han for Marcus og Martinus.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ??
FOTO: HELGE OTTESEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway