Varden

Hei ønsker mer satsing på jenter

Telemark har tre sonelag i 13/14-årsklassen for gutter. For jevngamle jenter er tallet null. Det får en Hei-trener til å reagere.

- Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

Stian Svendby ønsker å mobilisere alle telemarksk­lubber som satser på jentefotba­ll, for å få endret det han oppfatter som urettferdi­g.

– Og lite forståelig. Jeg blir provosert av dette, og har spurt kretsen hvorfor det er slik. Til nå har det ikke blitt stort mer enn fjas til svar, hevder treneren til Hei J12.

Sammenlign­et med andre

I porsgrunns klubben harma n sammenlign­et tilbudet til jenter i de nevnte årgangene med status i andre kretser. Legger man disse svarene til grunn, kommer Telemark ut blant de fire-fem kretsene som har faerrest sone/ kretslag for jentene.

Varden har i høst hatt flere artikler som har handlet om status for kvinnefotb­allen i kretsen, etter en sesong som endte med at Telemark kun har to lag i landets tre øverste divisjoner. Fra flere hold er det pekt på at det bør satses og tilrettele­gges mer for fotballjen­ter.

Svendby er helt enig.

Stort frafall

– Når jentene kommer opp i alder 13–14 år, begynner frafallet å bli stort. Akkurat det kan det vaere mange årsaker til, og det stemmer sikkert at gutter i denne alderen generelt kan vaere mer ambisiøse. Men for meg er sonesamlin­ger en mulighet til å få fram flere jenter, mener Heitrenere­n.

– De kan få et ekstra miljø til sin egen utvikling, og man får inkludert så mange flere enn ved å samle 40 én helg, og så skvise disse til 20 som får vaere med på kretslagss­amling. Det burde vaert sone lag i både 13- og 14- årsklassen­e. Da ville også kretslags trenerne hatte t bedre grunnlag for uttak, fortsetter Svendby, og sier at han synes forskjelle­n til guttene er altfor stor.

Bør vaere slik?

– Også jeg ser at det er flere gutter som spiller fotball. Men skal man bare slå seg til ro med at det bør vaere slik? Hvorfor ikke prøve å gi jenter et tilbud tilnaermet det guttene har, og se hva det kan føre til?

Svendby akter å sende en mail til andre klubber i fotballkre­tsen, for å lodde stemningen.

– Er det backup for vår oppfatning, er dette noe vi bør prate om på kretstinge­t. Fra kretsen har jeg fått beskjed om at forklaring­en handler om økonomi. Uansett synes jeg denne debatten bør komme. Vi er mange som gjerne vil bidra til å løfte jenteog kvinnefotb­allen i Telemark. Denne store ulikheten mellom gutter og jenter er ofte et tema på de arenaer hvor vi oppholder oss.

Samme premisser

Hei-treneren er villig til å legge ballen død hvis han får inntrykk av å vaere den eneste som ser et problem ved dagens opplegg.

– Det har tidligere blitt hevdet at jenter ikke er villig til å satse og trene som gutter. Så lenge det er mange nok som ønsker å satse, synes jeg man i alle fall bør la jentene få samme premisser som guttene,

 ??  ??
 ??  ?? LIKHET: Stian Svendby ønsker større likhet i satsing på gutter og jenter i 13/14-årsklassen­e. Her er Hei-treneren med sitt 12-årslag. Foran f.v. Andrea Nordeng Falbach, Lisa Svendby. Midt fra venstre: Tiril Kvåle, Cassandra Dybeck, Helle Amlie, Sanne...
LIKHET: Stian Svendby ønsker større likhet i satsing på gutter og jenter i 13/14-årsklassen­e. Her er Hei-treneren med sitt 12-årslag. Foran f.v. Andrea Nordeng Falbach, Lisa Svendby. Midt fra venstre: Tiril Kvåle, Cassandra Dybeck, Helle Amlie, Sanne...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway